Scurtă istorie a timpului recent

    Google a împlinit zece ani. Știu, am spus că nu voi scrie pe-aici despre tehnologie sau politică. Și asta și fac: nu scriu despre tehnologie și nu scriu despre politică. Faptul că Google a împlinit zece ani nici măcar nu are vreo legătură directă cu toate astea.

     Am aflat că așa e chiar de la Google. Pentru că unul dintre lucrurile pe care a reușit de la început să îl facă a fost faptul că a devenit poarta de intrare în Internet. Probabil că însuși Internetul ar fi fost altfel azi fără felul în care a fost structurat de către Google. În vremurile alea care acum îmi par indecent de îndepărtate, ideea de acces în Internet era mai mult legată de browsere și de portaluri care înglobau printre altele și un motor de căutare. Când a apărut Google, existau două portaluri mari de tot AltaVista și Yahoo! care descoperiseră regula trăitului din publicitate și care se luptau să ofere ele însele cât mai multă informație celor care le accesau. Cei care au fondat Google au sesizat un lucru simplu de tot: este un nonsens să oferi în același timp și informație proprie și acces la informația altora. Și e și foarte greu să faci bine asta. În plus, accesul la informația din Internet putea fi substanțial îmbunătățit. Și asta au și făcut, devenind un serviciu de căutare foarte bun. În momentul în care o mare parte din accesul la diferitele locuri din Internet se face prin intermediul tau, reușești să cumulezi  o parte substanțială din suma traficului către lucurile spre care îi dirijezi pe cei care te utilizează ca motor de cautare. Asta înseamnă foarte mult pentru cei care oferă publicitate, pentru că vizibilitatea ta în Internet este extrem de ridicată. Adică reușești să faci bani din existența celor care sunt căutați. Nepunând conținut propriu, ești și mai credibil și mai ușor de utilizat, iar daca faci toată cătarea asta foarte simplă și eficace, te-ai scos. Ăsta e și motivul pentru care cred că noul browser de la Google, pe numele lui Chrome, o să prindă foarte tare. E în același spirit de simplu foarte rapid și eficace. Dealtfel cred că lumea s-a săturat de lucruri complicate din care nu folosești nici zece procente. Îmi amintesc de primul meu telefon mobil. Unul ca ăla mi-aș dori și acum. Era un Ericsson (am rămas fidel brand-ului) care putea da telefoane și sms-uri utilizând cartea de telefon. Orice operațiune se făcea în cel mult doi pași. Era super! Acum am tot un Ericsson (slava domnului astia au pastrat meniurile cât de cât cu mințile în cap), i-am dezactivat accesul la date că pentru asta am un BlackBerry cu vocea dezactivata pe care îl folosesc doar pentru mail și messenger iar pentru muzică și filme în mobilitate am un iPod și am reușit să țin lucrurile în zona de simplu și eficace al lui Google. Sigur, cu costuri mai mari. Și aici ajungem la chestia cea mai importantă a lui Google: pentru utilizatorul lui, Google e gratuit.

    Pentru că a gândit lucrurile așa, Google a reușit să reprezinte în numai 10 ani un brand extrem de cunoscut și de puternic. Până și strategia lor de branding a fost foarte bine gândită și aici au avut cred multe de învățat de la Microsoft (care în afară de Windows nu are nci un produs cât de cât cunoscut al cărui nume să nu fie precedat de cuvântul Microsoft) și robabil de la companii ca Ford care în timp și-au pierdut brand-ul printr-o varietate mult prea mare de produse rupte de  numele producătorului. Pntru cei mai mulți, Google este astăzi poarta de intrare în Intrenet. O poartă atât de mare încât ajunge să se confunde cu Interetul însuși. Pentru mine Google este proprietarul celui mai mare, mai rapid și mai capilar calculator din lume. Dacă va pune în nucleul rețelelor de comunicații și un sistem de operare la care să ne legăm gratuit (adică un sistem care să-și scoată banii din publicitate și nu din licențe), Google va reuși să schimbe lumea, așa cum au reușit Apple, IBM și Microsoft la sfâșitul anilor 70. Între timp, Apple a crescut venind mereu cu idei cu mult înaintea timpurilor și având norocul ca unele dintre ele să prindă, IBM s-a consolidat în zona de corporate-governmet și a făcut foarte bine că a renunțat la o mare parte din producția pentru mass-market iar Microsoft s-a pierdut în meciul de fotbal Windows-Linux, aparent interminabil dar, cred eu, destul de aproape de sfârșit, pierzând uriașa oportunitate deschisă de progresele din telecom din ultimii 15 ani. Aici locul a fost ocupat și conslidat de către Google prin motorul său de căutare și un alt fel de a gândi publicitatea și de către Yahoo! prin felul în care a știut să abordeze mesageria eletronică.

    Aparent, lumea Internetului de azi e dominată de Google și oarecum de Yahoo!. Nu sunt foarte sigur că asta e bine. Informația înseamnă o putere fără egal. Iar monopolul asupra informației (măcar în ceea e privește felul în cae este servit accesul) înseamnă o putere gigantică. Cu felul în care poți ordona informația poți ridica sau coborâ companii sau politicieni, adică poți influența semnificativ mersul omenirii. Până acum nimeni nu a făcut așa ceva la scară globală și nu am nici un motiv să cred că Google ar face-o oricât de mare ar fi tentația, dar… Cred însă că Google poate deveni victima propriei sale viziuni. Sistemul de operare rezident în nucleul rețelelor de comunicații va apărea. E doar o chestiune de timp și de scimbare a logicii operatorilor. Softul și continutul multimedia suportate de către pulicitate vor devi o realitate curentă. E doar o chestiune de timp și ține de reinventarea publicității în online și de renunțarea la bannere și click-uri. Și mai cred că dacă lucrurile astea nu vor fi făcute de către sau cu o implicare mare a lui Google, locul pe care și l-a câștigat în zece ani o să fie unul de companie foarte mare care la un moment dat al istoriei a schimbat mult lumea. Sigur, asta o să se întâmple oricum o dată și-o dată, dar parcă ar fi păcat ca momentul ăla să fie tocmai acum.

3 Responses to “Scurtă istorie a timpului recent”

 1. Radu Says:

  Sire, bun venit inapoi 🙂
  trecuse multa vreme si iti simteam lipsa… Un haiku, o floare, o guma de mestecat, un copac de fire…. 🙂 sincer iti spun ca treceam pe aici si ma intrebam ce s-a intamplat…

  …la un moment dat chiar m-am speriat ca ai intrat in business…

  Sa revenim deci, si incerc un mic catalizator:

  An old pond
  a frog jumps in
  Sound of water
  – Matsuo Basho

 2. Marius Torsan Says:

  Intru-totul de acord cu Radu (un consens pre-revolutionar as spune) ! Welcome back ! Ma bucur de revenire pentru ca mi-era dor de lucrurile de suflet atit de frumos ordonate si exprimate (matematicianul sau politicianul ?).
  Cu tot Google, Yahoo, Microsoft, comunicatii si alte alea, te citesc zilnic, inainte de orice altceva. Asa, ca sa-mi mearga bine toata ziua …

 3. vlllad Says:

  Google tinde sa devina ca o caracatita, capul fiind motorul de cautare, muschii (daca poate fi vorba de asa ceva la cefalopode) sistemul de advertising si bratele diversele facilitati: Maps, books, scholar, language tools etc. ; ca sa nu mai zic de anexele YouTube(“ochii?”), Blogger sau MySpace, sau posibilul viitor brat “Google Auctions”
  Intrebarea este: daca anihilezi capul, moare toata caracatita? Sau ii creste un nou cap? Tind sa cred ca a doua varianta e cea corecta. Google se sprijina in mai multe puncte si nu inceteaza a fi inovator (ceea ce nu mai e cazul la Microsoft).
  Cel mai interesant mi se pare proiectul Google Books, care a presupus scanarea si oferirea accesului la sute de mii, daca nu milioane de carti, transformand domeniul public dintr-un concept in realitate. Pacat ca unii incearca daramarea acestui sistem prin procese anti-Google pe baza drepturilor de autor (care de altfel sunt respectate de aceasta companie).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: