Necuvinte

Astăzi asfastul a făcut umbre. Umbra este un soi de bubă a asfaltului. Uneori foarte precis conturată, stând să plesnească de-atâta acumulare de nemișcare, alteori difuză ca un soi de pată solară cu marginile fierbând ca să nu pricepi deloc ce e cu ea pe-acolo. Este o boală pe care am văzut că o face uneori asfaltul, când plec fără nici un chef de plecare, cu sentimentul clar că va fi o zi banală, plictisoare, sau mai rău, plină de văicărelile celor din jur. Sunt multe feluri în care un om poate trece peste podul ăsta de umbre. Poți sta pe o terasă la o bere, poți bârfi cu prietenii, poți înjura guvernul sau poți să te plângi la nesfârșit pentru tot felul de chestii care ți se întâmplă, evident din vina oricui cu excepția ta, mă rog, chestii de-astea de după-amiază după o dimineață târzie de contemplat bube de asfalt.

În zile ca astea îmi place să mă închid în mine însumi și să las să mi se structureze gândurile de la sine. Venind de la liturghia de Sfânta Maria, hramul unei mici mânăstiri armene de lângă Suceava și privind spinarea de dinozaur a șoselei gândul m-a dus la omul care a rescris muzica liturghiei așa cum este ea cântată azi în biserica armeană, preotul Gomidas, un om excepțional, care a trăit în secolul al XIX-lea și cred că știu de ce îmi place atât de mult tot ce a scris el. Pentru că totul este foarte simplu și foarte potrivit naturii umane. Pentru mine, Gomidas este și omul care a scris cel mai frumos cântec de dragoste (lăsând deoparte Aria lui Bach care este despre orice poate exista și, în consecință și despre dragoste). Mi-am amintit apoi cântecul cu pricina, mi-am amintit și un fel, poate puțin cam militant, dar făcut cu mult bun simț și smerenie, în care Zara Mgoian face loc culturii armene în spațiul rusofon și cred că merită să o ascultați și voi, în spațiul ăsta latin și orice om căruia îi plac lucrurile simple și normale.

http://www.youtube.com/watch?v=5QVIo-m3bAQ

Muzica liturgică, așa cum a ieșit ea din mintea lui Gomidas, sună atât de aparte încât cred eu că merită ascultată și ea. Este la fel de simplă și fără ifos ca și muzica lui Bach, doar că aparține altui spațiu cultural.

http://www.youtube.com/watch?v=o94oY8j85g4

4 Responses to “Necuvinte”

 1. Antoaneta Says:

  Ciudate mai sunt si coincidentele astea…tocmai am început sa citesc Elif Shafak “The Bastard of Istanbul”, care împleteste detalii din cultura armenilor si din cea turceasca, mi-a recomandat-o mama. Asa am aflat ce-i acela “duduk” si ma întrebam cum suna, l-am vazut/ascultat în cântecul acesta care-mi da fiori.

  Am gasit si cuvintele, si semnificatia:

  http://northerniraq.info/forums/viewtopic.php?f=16&t=2683&start=0

  http://www.antiwarsongs.org/canzone.php?id=7612&lang=en

  Muzica religioasa e…divina, sau…celesta, nu am alte cuvinte, de fapt muzica nu poate fi descrisa in cuvinte.

  Nu stiu cum se face dar parca se leaga toate, dansurile si fotografiile vazute pe 25 iulie, acum cartea si muzica, învat, învat:)

 2. varujan Says:

  Da. Traducerea e cam departe de sensul din armeana. Sincer, nu m-aş aventura să fac o traducere. De exemplu garod înseamnă dor, dar garod mânaţi es s-ar traduce prin am rămas îndorurat, care sună cam ciudat în română.
  Adevărul e că e foarte greu de tradus un text literar. Uite, fără nici o legătură, eu o consider o fenomenală traducătoare pe Zoe Dumitrescu Buşulenga. Şi ştii pentru ce? Pentru Winnie the Pooh. E chiar mai mişto decât originalul, fără a adăuga în text, doar prin traducere.

 3. Antoaneta Says:

  Regret, dar eu pe Winnie l-am cunoscut doar în traducere simultana, de catre doamna mama mea, care o fi ea aromânca, dar a studiat engleza. Sunt foarte grele traducerile literare, de multe ori devin literale, vezi cuvântul original cum pulseazã prin pojghita traducerii grabite si a lipsei interpretarii.

 4. o leapșă de la cei trei prieteni care sunt « Says:

  […] un material, aş fi fost… desigur, beton Dacă eram un cuvânt, aş fi fost… neap[rat printre necuvinte Dacă eram o parte a corpului, aş fi fost… ce să zic… ca să nu ajung analist de sâni […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: