Întindere de mână

Am întins mâna. Degetele au țâșnit ca lama unui cuțit cu buton. S-a întâmplat totul atât de repede încât aerul din jurul lor s-a tăiat și prin zdrențuirea de aer a început să ningă. Am întins mâna. Cifra cinci a tâșnit ca o piatră de temelie. S-a întâmplat totul atât de repede încât fumul țigării mi-a năpădit nările ca un soi de sângerare a unui gând. Când am întins mâna a treia oară se făcuse târziu cu miros de măr copt. Aburii s-au înălțat încet, desenând copaci, copacii s-au desfrunzit încet în buruieni de margine de drum, drumul s-a revărsat fără prea mare tragere de inimă în câmp cât vezi cu ochii, ochii s-au topit în lumină, omogen, lipsit de orice direcție s-au topit. Pretutindeni ochii s-au topit în lumină. Pentru că nu bătea vântul.

26 Responses to “Întindere de mână”

 1. Marcel Says:

  D-le Pambuccian,

  Nu ma prind despre ce-i vorba ca-i cam poetic si eu sint tipul shut up and calculate, da-i bine c-ati venit indarat.

  Numai bine,
  Marcel

 2. Antoaneta Says:

  Eu sunt suficient de poetica, asadar simt fara sa trebuiasca sa si înteleg. Asa-i, bine ati revenit. Ca vântul si ca gândul.

 3. tibi Says:

  Ar trebui sa fiti pedepsit cumva pentru ca nu ati continuat preambulul.
  Asta buninteles daca nu considerati ca postarile de ieri si/sau de azi sunt
  continuarea preambulului.

 4. Adrian I. Pop Says:

  lasa mai tibi ca-l contunua, preambulul la oamenii inteligenti tine mai mult :-))

 5. Bibliotecaru Says:

  🙂 Este o antinomie. Strânsul mâinii avea în trecut înţelesul lipsei armei. Antinomia este între lipsa armei şi “Degetele au ţâşnit ca lama unui cuţit cu buton”. Uneori strângerea de mână este mai puţin un gest de declarare a prieteniei şi mai mult un sărut a lui Iuda.

  “Cifra cinci a tâșnit ca o piatră de temelie.”

  Piatra de temelie… Numărul cinci este numărul unirii. Curentul Pitagora îl numeau număr nupţial. Cinci simbolizează omul, universul, cel cinci simţuri, cinci forme ale materiei, conjuncţia dintre yin şi yang, numărul inimii, cinci elemente, cinci forme de cunoaştere, pentagrama lui Leonardo da Vinci.

  Eu cel puţin asta am înţeles.

 6. Adrian Fuchs Says:

  Hmmm! Nu-i rau defel.

 7. Teodor Says:

  Poate ca autorul nu mai vrea sa dea nici un sens acestor cuvinte prinse poetic ca intr-o panza de paianjen facuta din 5 fire. Pana la urma, incercarile celor care comenteaza aici sunt la fel de inutile ca zbaterea unei muste de a scapa din panza aia verbala. Prea multe intelesuri care vor sa scape. Toti ne gandim ce-a vrut autorul sa scrie. Oare a vrut decat sa scrie?

 8. Bibliotecaru Says:

  @ Teodor
  Personal am scris ce am înţeles, nu neapărat ce spune autorul.

 9. Bibliotecaru Says:

  Nimic nou? 😦

 10. Mirela Ursache Says:

  “E pur si muove”
  – Galileo Galilei –

 11. az Says:

  am impresia ca metaforele opresc realitatea, expresia…

 12. neuronos Says:

  Va salut

  Ce parere aveti despre votul electronic si dinamic, direct in parlament al oricarui cetatean (votant) chiar si informal ?
  Amanunte pe blogul meu !

  PS daca as fi gasit o adresa de mail nu as fi postat ! scuze !

  respect

  • varujan Says:

   Pai cam aceeasi parere cu făcutul hainelor de către noi toţi în fabricile de haine, a sucului de portocale de către noi toţi în fabricile de sucuri de portocale şi cu ridicatul de blocuri, tot cu toţii pe fiecare pajişte liberă. Există o singură problemă: la început ne-am apuca de făcut haine cu toţii, suc de portocale cu toţii şi blocuri tot cu toţii. Cum ne taie capul. După aia ne-am plictisi şi ne-am apuca să facem mişto la o berică în faţa blocului moştenit de la greaua moştenire de ăia ultimii care au mai rămas pe-acolo să facă haine, suc de portocale şi blocuri. După aia, ne-ar trece de tot, am face un împrumut şi am lua şi hainele şi sucul de portocale de la unii care nu au avut atâta minte să le facă ei pe toate în acelaşi timp. Pentru blocuri putem aduce chinezi. Dar am şi o soluţie: împrumutul îl putem plăti din munca celor câţiva fraieri care mai cred că e bine să ai o meserie şi să ţi-o practici.
   Ceea ce am scris aici nu e scris la mişto ci cu multă tristeţe şi cu regretul că locul ăsta, în care m-am născut şi am trăit o viaţă de om, e incurabil.

 13. eu****** Says:

  Romania este incurabila pentru ca exista un sistem intepenit in societate.

  Nu s-au produs prea mari schimbari, caci bag de seama nu sunt dorite. Am ramas cam aceeasi de pe vremea lui Caragiale. sa vina altii sa ne arate calea, ca pe noi ne doare neuronul daca facem eforturi de gandire.

  Este greu sa schimbi ceva, in principal pentru ca trebuie sa incepi cu tine, lucrul cel mai greu sa te schimbi pe tine prin tine. Uhhhh!

  SI eu am regretele mele ca si Dvs. Unul in mod particular: ati recomandat republica parlamentara, putin cam desuet pentru sec.XXI, nu credeti?

  O republica prezidentiala parca ar da mai bine si daca ar fi sa mai modific ceva in constitutie as da putere unui presedinte sa isi aleaga un guvern cu care sa guverneze, bine sau rau, 4 ani si dupa care mai vedem daca il mai alegem direct pe president. Daca nu a fost bun altul la rand, asa se scrie rapid si eficient istoria.

  Cu nostalgii si reveniri, cu pareri de rau si oftaturi, murim cu totii, si zau ca nu imi doresc asta.

  Vreau libertate, vreau dinamism si mai vreau responsabilitate in decizie.

  Incet, dar sigur, apele se separa, sa speram ca majoritatea va decide in cunostinta de cauza, chiar daca va fi greu si va trebui sa se munceasca, sa isi faca haine, suc si sa isi ridice casele singuri. Eu sunt pregatit pentru acest efort.

  Ce zice restul??? E greu, doare si trebuie muncit???

  • varujan Says:

   Mă tem că sistemele prezidenţiale amintesc puţin de monarhiile preconstituţionale. Lucrul ăsta a existat (cu excepţia Marii Britanii şi a Statelor Unite) până de curând iar în unele ţări nu a dispărut niciodată. Cred însă că secolul XXI va fi unul destul de totalitar şi ca doctrină politică şi ca sistem religios şi ca sistem economic, aşa că, probabil că ai dreptate, lucrurile despre care vorbesc sunt desuete. Vom ajunge aici cu toţii, pas cu pas, datorită schemelor simple în care încep să creadă din ce în ce mai mulţi oameni, datorită faptului că din ce în ce mai mulţi caută din ce în ce mai mult binele în afara lor şi nu mai ştiu sau nu mai vor să îşi trăiască viaţa exclusiv pe picioarele lor. Dinamismul şi responsabilitatea în decizie nu au legătură cu sistemul ci cu dinamismul şi responsabilitatea. Libertatea, din păcate, are. Ca şi deţinerea şi practicarea unei meserii. Pe care, dacă o deţii şi o practici poţi cumpăra hainele făcute de unii care ştiu să facă haine, sucul făcut de unii care asta ştiu să facă şi să locuieşti în case făcute de unii care ştiu să construiască. Chestia asta simplă a spus-o demult un tip pe care dacă ni l-am aminti mai des am rătăci mai puţin printre aiureli. Îl chema Adam Smith şi cam tot ce s-a întâmplat pâna la el şi de la el încoace, i-a cam dat dreptate. Aş fi foarte încântat să aud că fiecare om e pregătit să facă un efort într-o meserie certă pe care o deţine şi doreşte să o practice. Munca asta făcută atunci când ai o meserie clară nici nu e grea, nici nu doare. E chiar un lucru plăcut.
   Dar parcă nu aş scrie despre aşa ceva în zona de comentarii la un post care nu are nici o legătură cu cele scrise mai sus

 14. Bibliotecaru Says:

  Paşte Fericit!

 15. cercel Says:

  Scuze pentru mesajul off-topic ,
  cum as putea sa clarific o problema legata de
  ORDININUL nr. 250 din 31 mai 2004
  privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator ?
  Eu am pe diploma de licenta specializarea “Statisitca si previziune Economica”
  iar in Anexa 2 apar : “Informatica economica”,”Cibernetica si informatica economica”, “Cibernetica si previziune economica”

  Multumesc anticipat !

 16. eu****** Says:

  Multumesc pentru raspuns.

  Data viitoare nu o sa mai depasesc granitele impuse de Dvs.

  Toate bune.

 17. Lucian Says:

  Stimate domn Varujan Pambuccian,

  Astazi, 10 mai, am citit urmatoarea stire:

  In scrisoarea de intentie catre FMI, autoritatile isi asuma “Extinderea bazei de impunere pentru impozitul pe venit pentru a include tichetele de masa, veniturile din castigurile de capital si eliminarea scutirilor acordate programatorilor din sectorul IT”. [Sursa: hotnews.ro]

  Va rog sa reactionati. Nu stiu cati politicieni sunt capabili sa inteleaga beneficiile acestei scutiri si amenitarile eliminarii ei. Sunteti singurul care ar putea sa le explice nechibzuitilor din guvern urmarile. Mahnire, dezamagire si revolta mocnita este ceea ce simtim. Din pacate, izbucnirea va insemna emigrare pentru ca nu vad in acest moment alte optiuni.

 18. Iulian Says:

  As dori sa-l completez pe Lucian…

  Domnul presedinte Basescu a spus ca prin masurile ce se vor lua nu va fi afectat sectorul privat. Pai, prin impozitarea programatorilor, sectorul IT e afectat. Din cate stiu, acest beneficiu a fost acordat din dorinta de a diminua emigratia tinerilor competenti, care ar putea castiga afara de 3-5 ori mai mult.

  Ma mira aceasta decizie deoarece am aflat ca dumneavoastra, domnule Varujan Pambuccian, ati participat la intalniri cu presedintele, prim-ministrul si alte minti luminate… M-a linicist aceasta veste, pentru ca dumneavoastra protejati mediul IT. De aceea as dori sa reactionati…

 19. Brutus Says:

  Maestre, imi pare rau ca sunt off-topic, dar sunt curios cum poti sa sustii pe bloguri intoarcerea la capitalism si la teoriile lui Adam Smith, infierand interventionismul, pe Keynes, Bretton Woods etc, iar in viata de zi cu zi sa sustii in parlament masuri de genul scutirilor de impozit pentru anumite categorii socio-profesionale?

 20. Didi Says:

  Unde dai si unde crapa!

  Astea sint mesaje de dragoste oameni buni, dragoste pentru cristalinul care descompune si recompune luminile interioare ale acestui politician-matematician-poet…

  Iubeste frate Varujan, iubeste! Nu te teme sa te dizolvi in iubire… Iubirea se va dizolva si ea in tine iar rezultatul va fi ca sufletul tau va creste si se va inalta… Nu sint intr-un mood foarte poetic la ora asta dar eu te sfatui sa mai scrii, scrie…! “Transforma-te in cuvint, precum ti-am spus” (Dar sotia ta stie…?:)))

 21. FMI.UNIBUC.RO Says:

  Bai fraiere vad ca faci sume la gura cu salariile la programatori, ba da pentru matematica ce ai facut ma si pentru aia care vor sa faca matematica in tara asta de cacat. Iti spune eu: NIMIC NIMIC NIMIC. Pentru un cocalar de programator care invata programare in 6 luni te dai de ceasu mortii in parlament vad. Ca in rest prostu ala altceva nu mai face.Mai ai si doctoratul ala de cacat. In locul ala de la facultatea aia te dadeam dracu afara ca mananci un salariu de pomana de acolo, marele profesor, mai da si pe la ore din cand in cand totusi

 22. Didi Says:

  Ca poezia si matematica se pot impaca frate Varujane, s-a mai vazut. Stelele sint in egala masura generatoare de mister si de claritate. Logic si fuzzy… Precis si ametitor… Dar poezia si politica? Politica se potriveste mai bine cu mitocania multora din acesti anonimi de pe-aici care nu inceteaza sa ma uimeasca cel putin pe mine chiar dupa ce le-am vazut intreaga “splendoare” in nenumarate rinduri, in nenumarate locuri…

  Si cum a ramas pina la urma cu europa si “indicatiile” ei “pretioase”…?! Cei doi ochi albastrii te-au convins pina la urma?

  Stii, pe mine personal ideea ca in loc de j’da mii de natiuni divizate care o tin una si buna cu familiile lor de la ’48 va fi in final (probabil) o singura natiune multiculturala, un fel de Canada sa zicem, intr-un fel imi place. Atunci in loc de un pumn de nisip usor farimitabil, am avea sansa ca facem o competitie fara de precedent Statelor Unite, Indiei… poate chiar Chinei…?! Unirea face puterea.

  Pe de alta parte… cind vezi ca pentru inceput tot ce-a adus aceasta integrare pozitiv in Ro a fost saracia si debandata… te intrebi… e normal sa dai controlul unor forte ce pina una altase dovedesc a fi oarbe…?!

  Ma bucur ca te intereseaza politica si ca te zbati sa faci curat in jurul tau. Te felicit si nu stiu cum sa te incurajez mai bine si cum as face sa te ajut… parerea mea, care nu stiu daca face cinci bani este ca in politica, daca esti sincer si curat, este superb, dar trebuie sa iubesti comunitatea pentru care te zbati cu o dragoste dumnezeiasca… Sa intelegi chiar si pe mitocanii care te injura si abereaza, sa le vrei chiar si lor binele, sa ai rabdare cu toti inapoiatii mentali… sa suporti mirosul de rahat si sa-l cureti fara sa vomiti, pas cu pas, picatura cu picatura, cu streangul deasupra capului, fara revolte, fara comentarii de prisos… Un diplomat trebuie sa fii ca sa reusesti sa faci efectiv ceva bun… Nu e suficient sa-ti mearga mintea iute, trebuie sa-ti stapinesti si temperamentul… “Fiti intelepti ca serpii si blinzi ca porumbeii”… Voila…

  Succes, OK?!

 23. Sergiu Says:

  Am si eu 2 intrebari:
  De ce nu mai scrieti? 3 luni e o pauza lunga si subiectele par sa abunde.
  De ce impresia care razbate pe toate canalele de informare e ca nu avem profesionisti intre cei ce ne conduc tara in momentul asta ? (cu referire nu doar la guvern ci si la Parlament)

 24. Catalina Says:

  Eu am senzatia ca unii chiar au luat-o razna ! Te vaieti ca e mizerie peste tot, gasesti un loc curat si ce faci ? Mizerie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: