Genul proxim şi diferenţa specifică – Despre cum să te aperi de cei care spun că te apără

Dimineața se arăta a fi una oarecare. Chiar aș mai fi dormit puțin peste soneria enervantă din Blackberry. Da’ uite că n-a fost să fie. Ca de obicei, mi-am zis când telefonul ălalt, adică ăla Sony-Ericsson, ăla care nu are trebă cu trezitul meu de dimineață a început să sune. Răspund și încerc să anihilez soneria de ceas din Blackberry. Măcar ăla să tacă. Dincolo e o prietenă care ori de câte ori e vreo chestie legată de presă îmi dă o mână de ajutor. Ok. uit continuarea înjurăturii…. Îmi spune că două televiziuni importante continuă să dea știrea aia aberantă cu impozitarea programatorilor. Nu-i bai, îi spun, o să actualizeze ei. Gre shit. Oamenii continuă să bata câmpii. Între timp, la ProTV știrile sunt date corect. Bănuiala noastră este că cele două televiziuni au aceeși sursă de…, hai să-i zic, informare. O rog să depisteze sursa. Aflu în jumătate de oră că este vorba de Gândul căruia i s-a oferit “pe surse” textul ordonanței privind modificările din Codul Fiscal de acum trei săptămâni. Mișto. De altfel, recunosc textul.

Încerc să iau legătura cu cele două televiziuni. Este imposibil. Mă izbesc de un zid de amănări. E limpede că le pică prost ideea de a recunoaște că livrează informație eronată. Și continuă să o livreze… Între timp, apare eternul și, în circumstanțe mai puțin tensionate, haiosul Agaton, bătând câmpii cu generația de aur care au fost toți olimpici în aceeși stupidă jelanie pe care o aud de vineri încoace. Evident că știe că totul este ok. Altfel, ar tăcea mâlc. Evident că atunci când totul va fi public gata va țipa Victorie! de parcă jelania cu generația de aur ar fi putut să rezolve ceva. În treacăt fie spus, singurul argument care a contat în menținerea măsurii a fost calculul bazat pe datele care mi-au fost furnizate de către companii și care demonstra clar că pentru fiecare leu pe care statul nu îl ia din impozitul pe salariu, statul primește 13 lei. Arcgument cu care, cu două săptămâni în urmă problema fusese rezolvată.

Dacă în zilele trecute domnul Agaton, prin împăunarea aberantă a sa, reușise să atragă atenția sindicatelor care acum întrebau cum este posibil ca unui pensionar să i se ia 15% din pensie iar unui programator să nu i se ia impozitul pe salariu, acum apărea o nouă problemă. Pentru sindicate fusese destul de clară explicația rațională: pentru că păstrând industria de software funcțională reușim să contribuim la formarea celor 85% din pensie care se poate plăti și datorită nouă. Problema care apărea era una de credibilitate în fața industriei. Am fost toată dimineața sunat de patroni și directori generali de multinaționale pentru a mă întreba ce se întâmplă. Am fost sunat și de programatori. Mulți mi-au scris pe mail sau pe blog. Dacă o informație eronată în presă era considerată ca o explicație acceptabilă, o informație răspândită de către patronat a apărut ca fiind o chestiune certă, în special în ochii managerilor generali de multinaționale. Patronii români știu cine este domnul Agaton. Multinaționalele vin însă dintr-o cultură în care patronatele au credibilitate.

Am realizat că trebuie urgent să iau legătura cu Primul Ministru și cu Ministrul de Finanțe. Am convenit cu acesta din urmă să prezint documentele la zi pe site-ul ANIS și ARIES filiala Timișoara (pentru că acolo se prefigura buba cea mai mare). Ceea ce am și făcut. În treacăt fie spus, documentele au fost postate pe aceste site-uri înainte de a intra în posesia presei sau a fi făcute într-un alt mod publice, ceea ce arată respectul și încrederea de care industria noastră se bucură, indiferent de cine este la putere.

Între timp, aberațiile domnului Agaton continuau să alimenteze presa și neincrederea din industrie. L-am sunat din nou pe Premier și l-am rugat să dea un comunicat de presă pe acest subiect. Cred că l-a dat, pentru că pe unul dintre posturi la pomelnicul de tăieri a dispărut informația cu programatorii. La celălalt lucrurile continuau. Orice încercare a mea de a intra în direct și a dezminți s-a lovit, în continuare, de același zid. De aceea, momentul în care Adrian Vasilache de la HotNews m-a sunat a fost unul aproape providenţial. Aveam, în sfârşit, acces la presă. Sigur, aş fi putut să invoc un subiect oarecare, să intru în direct la televiziunile cu pricina şi să spun cu totul altceva, adică să dezmint ştirea. Numai că nu-mi stă în fire să recurg la şmecherii ieftine, chiar atunci când miza este mare. Aşa cum nu îmi arog lucruri făcute de alţii, domnule Agaton. Am dat declaraţia pe care o ştiţi şi ea a apărut imediat pe blog graţie unei prietene căreia a trebuit să-i dau username-ul şi password-ul… Asta e…

Domunl Agaton trebuia însă oprit. Acces la presa pe la care se perinda bătând câmpii, nu aveam, iar dinspre unele multinaţionale veneau veşti destul de îngrijorătoare. Am recurs, pentru prima dată în viaţa mea, la un lucru destul de nashpa. Am sunat unul dintre patronii din industrie şi l-am rugat să ia legătura cu şefii de-acolo. În definitiv, publicitate vine şi de la noi. Şi încă destul de multă. Am intrat pe unul dintre posturi. Din nefericire, cu acelaş trâmbiţaş de generaţii de aur cu nushce olimpiade în coadă. Ok. Mi-am spus mesajul şi i-am cerut în direct să se oprească. Nu a făcut-o. L-am întrbat dacă, primid o confirmare de la Primul Ministru sau Ministrul de Finanţe încetează să mai bată câmpii. Mi-a spus că da. Nu am avut inspiraţia să îi cer şi numărul de telefon. Şi iată de ce spun asta: Sunându-l pe Primul Ministru şi rugându-l să ia legătura cu domnul Agaton şi să îl calmeze pentru că mesajul tâmpit pe care îl dă pune pe fugă multinaţionalele, acesta m-a întrebat: Dar cine … mai e şi ăsta? I-am explicat că e purtătorul de vorbe al unei confederaţii patronale mari. N-am ştiut să-i spun care. Am convenit să îl caut pe Ministrul de Finanţe, care păstrează legătura cu patronatele, ceea ce am şi făcut. Sunându-l mi-a dat prin cap să îl rog să dea şi un comunicat (spre HotNews, am sugerat eu) al Ministerului. Cel pe care l-aţi văzut.

Spre seară, l-am sunat pe domnul Nicolae Badea, cel care iniţiase înfiinţarea patronatului în domeniu rugându-l să-şi oprească angajatul. I-am explicat tot răul pe care acesta l-a făcut în ultimile zile şi i-am spus că avem trei posibilităţi: ori retragem patronatul din confederaţia cu pricina, ori le spun companiilor care cotizează acolo că este cazul să desfiinţăm patronatul, ori domnul Agaton se lasă de sportul ăsta de stricat ce construiesc alţii.

Şi pentru că toate documentele sunt acum la vedere… Aş fi vrut din tot sufletul să nu fie nevoie să facem asta acum. Pentru cine a avut de negociat lucruri complicate e limpede de ce. Anyhow… Şi pentru că toate documentele sunt acum la vedere, îmi face o deosebită plăcere să enumăr oamenii, asociaţiile şi companiile care au făcut totul posibil. Cei cu care an intrat în contact direct. În ordinea intrării în scenă:

Horaţiu Moldovan (Lasting), Irina Socol (Siveco), Sorin Mindruţescu (Oracle), Liviu Drăgan (TotalSoft, ANIS), ANIS, Nicolae Badea (Computerland), Mihai Tudor (IBM), ARIES, Călin Tatomir (Microsoft), AMCHAM, Mihai Ianciu (UTI), Radu Enache (HP), Ovidiu Ganţ (Forumul Democrat al Germanilor din România), Camera de comerţ Germană, Mihai Bătrâneanu (rol.ro, ANISP) Cristian Radu (UTI), Dan Bedros (Camera de comerţ Franceză), Zoltan Herczeg (Microsoft), Dan Gârlaşu (Oracle), Continental Timişoara, Paula Apreotesei (Microsoft), Alcatel Timişoara, Emil Boc (Prim Ministru), Sebastian Vlădescu (Ministru al Finanţelor), Alexandru Borcea (ARIES), Valerica Dragomir (ANIS) şi, cu voia dumneavostră, ultimii pe listă, voi cei care mi-aţi scris şi m-aţi ţinut în formă în toată această perioadă. Sunt şi prieteni care nu au nici o treabă cu industria de software şi care m-au ajutat cu dăruire de timp şi de energii sufleteşti şi care, sunt sigur, nu vor dori niciodată ca numele lor să se aşeze pe acest blog. Pentru că aşa sunt prietenii mei. Este cazul să le mulţumesc în mod deosebit tuturor companiilor care direct sau prin intermediul asociaţiilor profesionale (ANIS şi ARIES) au acceptat să îmi transmită date interne contabile cu menţiunea că acceptă oricând ca aceste date să fie verificate de către Ministerul de Finanţe. Lor le datorăm singurul argument care a câtărit în luarea deciziei: pentru fiecare leu pe care statul nu îl ia din impozitarea programatorilor, statul primeşte 13 lei. Dacă nu apărea domnul Agaton pe 21 mai să bată câmpii, toul era rezolvat din 14 mai. În linişte şi normalitate. Acum, mai avem puţin de înfruntat reacţii din spaţiul public şi totul va fi bine.  Pentru tot ajutorul dat până acum şi, sunt convins, şi în perioada care urmează (din păcate)

Vă mulţumesc tuturor!

Aveţi încredere şi nu vă temeţi. Vom trece cu bine şi de valul de antipatie generat de faptul că avem tot felul de trâmbiţaşi care bat câmpii zicând că ne ajută.

Dragii mei,

Ştiu că vă bucuraţi. E bine şi e firesc aşa. Vă rog însă să nu uitaţi că există azi în România o majoritate care va suferi. Vă rog să nu vă consideraţi niciodată mai presus de semenii noştri. Suntem cu toţii oameni. Şi dacă şansa şi voinţa proprie i-a călăuzit pe unii spre o meserie cu o valoare adăugată uriaşă, asta nu înseamnă că suntem în vreun fel mai cu moţ. Bach este ceea ce este pentru că în întreaga sa viaţă şi-a făcut meseria bine, cu bucuria pe care o ai când îţi faci meseria bine, aşa cum un pantofar face pantofi buni de încâlţat sau un croitor haine plăcute la purtare.

93 Responses to “Genul proxim şi diferenţa specifică – Despre cum să te aperi de cei care spun că te apără”

 1. FP Says:

  Felicitari si multumiri dle VP!

  Nu va bate gandul sa faceti un tandem cu dl Johannis si sa faca grupul minoritorilor ordine in tara asta?

  Eu unu’ clar v-as sustine!

 2. Bibliotecaru Says:

  @ Varujan Pambuccian

  Stimate domn,
  Vi se pare că am întrebat eu ceva fără rost… până acum? 😀

  Spuneţi aşa:

  “Nu cred în stat. Cel puţin în cel de azi.”

  mai spuneţi… “ceea ce numiţi criză este sfârşitul unui sistem”.

  Păi tocmai de aceea, pentru a aprinde o lumânare la sistemul de astăzi, cel condus de o copie imagologică şi psihologică a clasei politice de tip PCR din perioada României socialiste, fie istoria lui uşoară, şi renaşterea României într-un sistem al politicienilor de profesie, care studiază guvernarea înainte de a guverna şi nu populează partidele pentru a avea avantaje şi nici pentru a stăpâni grupuri mai mari sau mai mici de oameni.

  România are nevoie astăzi de un pol de putere în stat care să nu fie parte din viaţa politică “clasică”, tocmai pentru ca actuala clasă politică să se poată reforma. Cât timp partidele vor executa puterea sau vor tânjii după executarea puterii, ele nu se vor reforma, oamenii nu se vor schimba, pentru că avantajul atrage precum febra aurului. Avem nevoie de un respiro şi acest respiro nu poate fi suportat de viaţa politică. Eu de aceea v-am întrebat, ipotetic (că nu am eu puterea să hotărăsc), aţi accepta postul de premier, fie şi numai ca să permiteţi clasei politice să respire, să se reformeze, să se înlăture mucegaiul din statul îmbâcsit şi repune în funcţie un stat cu adevărat nou şi funcţional? Aţi avea curajul să vă asumaţi un asemenea rol cumplit de greu (pentru că ar trebui să ţineţi piept tuturor partidelor), ştiind că ar trebui să alegeţi colaboratori independenţi de sfera politicii, dar, în acelaşi timp, capabili să pună piesele viitorului stat la un loc astfel încât întregul să funcţioneze în valori nominale?

 3. Pongo Says:

  Felicitari pentru realizarea dvs. Problema este ca mai sunt si alte industrii in aceeasi situatie, industrii ctot cu valoare adaugata mare (cum spuneati dvs.) carer in acest moment NU beneficiaza de ingeniozitatea, persistenta si sustinerea unui Varujan Pambuccian.
  Poate mai corect ar fi fost sa reusim instalarea unui guvern capabil sa inteleaga aceste aspecte in intregul lor (nu pe bucati si “clase sociale” cum ziceau unii).
  Stiu ca si dumneavoastra ati intuit aceasta necesitate la momentul ei.

  As fi dorit sa pot sa va multumesc. Insa nu pot, pentru ca as minti.

 4. Luci Says:

  D-le. Varujan, un nesemnificativ dar sincer:”thumbs up”! Ma simt onorat ca am ocazia sa va scriu in mod direct. Trecand totusi peste betia acestei victorii (pentru ca este o victorie in adevaratul sens al cuvantului) se nasc cateva semne de intrebare. Lucrurii de o logica elementara, la prima mana, cum ar spune Mircea Badea. Cu toții stim ca aceasta scutire de impozit nu poate dura la nesfarsit. Nu vreau sa merg pana intra-colo sa spun ca este un “pahar otravit” din partea guvernului dar si noi stim si dumneavoastra stiti ca vor urma “runde grele” cu mass-media. Marea majoritate a opinei publice se va simti profund preocupata de faptul ca n-a murit si capra vecinului…si ca aceasta capra trebuie “rezolvata” cumva. Acestia nu vor putea fii convinsi cu “x13” pentru ca pur si simplu setea de sange este mare … plus ca haideti sa recunoastem, nici nivelul de gandire al populatiei nu este unul ridicat. Un lucrul de care guvernul are nevoie mai mult decat bani este IMAGINE. Asa ca tind sa cred ca daca lucrurile vor deveni cu adevarat “distractive” in tara, guvernul ne va sacrifica fara sa priveasca inapoi pentru un capital de imagine. Bani in minus la buget vs. posibile voturi? alegerea este una clara si trista. Nu vreau sa fiu anarhist dar in locul celor care raman in tara pt cei 16% mi-as face alte planuri. Introducerea impozitarii in IT este o doar o chestiune de timp din pacate. Eu sunt unul dintre cei care se gandesc sa ramana in tara din cauza lui 16%…nu spun ca pot pleca cand vreau…nu am oferte/nici nu am cautat…dar am inceput sa ridic putin antenele si sa sondez teritoriul. Sunt absolut convins ca si multinationalele din industrie au fost anuntate de aceasta masura banuiesc ca cel mai tarziu va fii aplicata la inceputul anului viitor…presupun ca un motiv determinant pentru care nu a fost introdusa inca este pentru a nu le da bugetele peste cap (caz in care vor exista compensari) sau pentru a nu creea deranj in interiorul companiilor…dar sa nu ne amagim…avertismentul a fost dat companiilor…fiecare urmand sa-si gestioneze situatie la modul individual. Alt motiv ar fii sondarea opiniei publice… daca chestiunea se trece pe sub masa (asa cum speram) si presa nu marseaza pe asta avem toate sansele sa scapam. Nu vreau totusi sa minimizez meritele d-lui. Pambuccian despre care, marturisesc, nu am avut o perceptie publica pana acuma, buna sau rea. Nu sunt nationalist, cu atat mai mult xenofob, dar nu se poate sa nu simt o palma peste fata si un sentiment de tradare cand un armean se lupta pentru interesul meu si pe Boc si Vladescu ii doare in x13-14. Ati castigat respectul meu si tot odata votul…fie si nesemnificativ. Am sa va urmaresc cu interes activitatea de acum incolo. Respecte din Timisoara!!!

 5. Ionel Says:

  Nenorocirea e ca atunci cand ne vor pune iar impozit pe salarii, nu va mai fi de 16%, ci mai mult ca sigur de 30-40%, cum era cand s-a acordat facilitatea in 2001. Cred ca pana in ziua aia mai sunt maxim 6-12 luni. De ce? Pai e simplu:
  – daca ramane guvernul actual si actuala putere, sunt suficient de incapabili si lipsiti de credibilitate, incat sa nu puna in practica ce au stabilit acum cu reducerile cheltuielilor bugetare. Vor constata in cateva luni ca ori n-au putut sa le puna efectiv in practica, ori le-au pus dar n-au obtinut banii scontati, asa ca vor mari si mai tare taxele si impozitele si cota unica nu va rezista mult timp. Vor avea de ales intre un nou imprumut de la FMI (ma indoiesc ca le mai da cineva ceva) si renuntarea la cota unica. Pe noi ne vor sacrifica din varful pixului.
  – daca vine PSD la putere, sau un guvern in care ei sunt majoritari (putin probabil cat timp e Basescu presedinte, dar teoretic in haosul din tara orice va fi posibil), vor elimina cota unica de a doua zi, ca tot ne-a promit Nastase un impozit progresiv de 15-25-35 la suta. La noi va fi de 35%.
  – daca vine un guvern de tehnicieni, care sa fie de acord cu ce zice Isarescu si FMI (adica “sa luam mai mult de la bogati” si “bugetul e ciuruit de N exceptii de la plata impozitelor”), clar se va anula facilitatea, se va impune o cota progresiva si deci se vor mari impozitele celor cu salarii peste medie, mult peste 16%.

  Cum o dam va fi mult mai rau in urmatoarele 12 luni decat a fost in ultimele 12 luni, atat in tara in general, cat si in industria IT in particular. Sper sa ma insel, dar in Romania regula este ca orice merge prost azi, va merge si mai prost maine.

  Dle. Varujan, va multumesc pentru aceasta amanare a anularii scutirii impozitului pe salariu. Daca vor mai fi alegeri libere in Romania in viitor, daca veti mai candida si daca voi mai fi in tara sau intr-un loc unde sa pot vota, veti avea si votul meu.

  • varujan Says:

   Impozitul ăsta a fost amenințat de vreo cinci ori în trecut. Din fericire, nici un guvern nu a făcut publică amenințarea și nici n-am avut parte de prea multă mediatizare si de deștepți care să bata câmpii în jurul lui, Eu zic că va mai rămâne acolo, Singura amenințare ar putea sî vină de la mine. Dacă îmi acceptă ăștia ideea cu TVA 25% și cotă unică 4%. Dar atunci oricum ne scoatem bine de tot cu economia. O să povestesc despre ideile pe care le am pentru a deveni profitorii momentului ăstuia, într-un post viitor

 6. Ionel Says:

  Cred ca ar fi momentul unei reflectii serioase asupra viitorului apropiat din partea celor care inca mai au zero la suta impozit pe salariu, si nu numai (si eu ma numar printre ei). Cu sau fara scutire, ne va scadea mult nivelul de trai in urmatoarea perioada. Va conta foarte mult nivelul de educatie financiara al fiecaruia.

  OK, momentan nu ni se iau 16%. Cat inseamna asta? Pai la majoritatea inseamna cam 100-200-300 euro maxim.
  Ce ne asteapta in urmatoarele luni si ani in Romania? Pai, cresterea semnificativa a costului vietii, direct sau indirect:
  – va creste sigur TVA-ul, deci orice cumparam ne va costa mai mult
  – probabil va creste si cota unica, asa incat daca aveti sot/sotie, parinti care mai lucreaza, sigur le vor scadea veniturile, ceea ce va afecta venitul familiei. Daca vom plati si noi impozit pe salariu, ne-am ars
  – pensiile vor scadea, ceea ce inseamna ca va trebui sa ne ajutam (si mai mult) parintii sau bunicii dpv. financiar
  – se vor impozita dobanzile la conturi bancare, depozite, fonduri de investitii, deci cine are bani la banca va pierde o parte din castiguri (oricum dobanzile sunt in scadere)
  – cota alocata pilonului II va scadea iar de la 2,5% cat e acum, asa ca pe viitor vom avea mai putini bani pusi depoarte pt. pensie (despre pensie la stat pe pilonul I nici nu trebuie sa ne facem iluzii)
  – euro, dolarul sau ambele vor creste in urmatoarea perioada fata de leu, asa incat toate utilitatile se vor scumpi, plus creditele la banci in euro (pt. cine are)
  – se vor mari impozitele si taxele locale (pe cladiri, pe masini), vom plati mai mult pt. ele
  – se va anula sau micsora semnificativ subventia la caldura in marile orase, vom plati mai mult la caldura la iarna indiferent ca suntem chiriasi sau proprietari
  – se vor impozita bonurile de masa, s-ar putea sa nu le mai primim (cine le primeste acum)

  Toate aceste mariri de costuri vor depasi cele 100-300 euro castigate din scutirea de impozit, asa ca va trebui sa mai strangem cureaua. Poate niste educatie financiara nu ar strica. Cati dintre noi au anticipat ca dolarul va creste in doua luni cu 10% fata de leu, ca sa investeasca din economii in dolari? Cati dintre noi au anticipat ca bursa va creste in perioada martie 2009 – aprilie 2010 cu peste 100% ca sa investeasca la bursa sau in fonduri de investitii? Si in general, cati punem bani deoparte pt. zile negre?
  Daca nu punem deloc sau punem prea putini, va trebui sa economisim mai multi bani de-acum incolo. Mai putine cheltuieli inutile (gadgeturi, excursii la munte si la mare, in tara sau afara, plasme si lcd-uri, haine de fite, cheltuieli pe credit), mai putini bani pe combustibil si deplasare la serviciu pe jos sau cu transportul in comun (macar partial, sa zicem o zi pe saptamana, sau o parte din drum), marirea surselor de venituri, mai mult studiu cu privire la investitii personale nu ne va strica.

  E momentul unei reflectii serioase cu privire la bugetul propriu, e si el in criza, ca si bugetul tarii. O sa ne prinda bine mai multa educatie financiara, indiferent ca avem impozit pe salariu sau nu, indiferent ca traim sau vom trai in Romania sau in alta tara, indiferent ca e criza sau nu.

 7. Gopo Says:

  Salutare domnule Pambuccian.

  In primul felicitari pentru modul calm in care reprezentati interesele industriei IT din Romania. Exact de asta e nevoie, nu de atitudinea isterica de tata a lui Agathon, care vad ca a trecut de la turism la IT, dovedind pentru a nu stiu cata oara ca politicianul roman se pricepe la toate.

  In al doilea rand, subscriu la sugestia ca problema sa fie tratata pe cat posibil cu discretie, fara scandal si agitatie prin presa. Fara suparare, dar sunt unii colegi care prea si-au luat aere de contesa ofensata “daca ne bagati impozit, plecam din tara”. Hai zau. Nu se vor evapora instantaneu programatorii din tara, mai ales pe vremea asta de criza, sa fim seriosi. Si in plus afirmatii de genul asta miros a semi-santaj, ceea ce nu “da bine” in ochii nimanui.

  PS : Ma uimeste mereu viteza cu care romanii se mobilizeaza pentru cauze negative .. gen “sa nu fie ales X” sau “sa se elimine scutirea de impozit a programatorilor”, samd. Daca alte categorii profesionale se considera “jigniti” de ce nu fac si ei lobby pentru eliminarea impozitului pe salariu ? La medici de exemplu ! Tot auzim ca pleaca medicii, mai ales cei tineri. Sa-si foloseasca asociatia profesionala pentru a face lobby la guvern in favoarea eliminarii impozitului pe salariu pentru medici ! Nu le-ar folosi mai mult un plus la salariul propriu decat o reducere a salariului altora ?

 8. Pongo Says:

  Stiu ca masura cresterii tva concomitent cu scaderea cotei de impozitate s-a aplicat in ungaria. Sper sa nu ma insel, dar prieteni mi-au povestit asta. Va (ne) tin pumnii 🙂

 9. Bibliotecaru Says:

  Văd că nu mi-aţi mai răspuns… 😦

 10. varujan Says:

  Eu zic că am răspuns. Și încă într-un post destul de lunguț. Cel de după acesta. De asumat un rol în stat însă, răspunsul rămâne constant: nu. Am spus și de ce.

 11. Radu Says:

  Buna ziua !
  Problema e ca legea e cel putin incompleta.
  Unii dintre noi lucram ca programatori in diverse firme, desi am terminat facultati fara profil informatic. Asa se face ca eu de exemplu, care am terminat TCM, lucrez ca programator intr-o multinationala, iar desi am o functie mai buna decat a altor programatori, si un salariu ceva mai mare, la sfarsitul lunii raman cu mai putini bani decat unii dintre ei fiindca eu platesc acel impozit de 16%. Unde mai este dreptatea aici ?
  La negocieri, toata lumea spune ca salariile nu se pot modifica fiindca legea poate sa dispara oricand, dar asta este deja de ani buni si probabil nu o sa se renunte curand. Pe de o parte, ii inteleg si pe cei din firma ca doar aplica legea, dar legea dupa cum spuneam este cel putin incompleta.
  Eu vad ca orice persoana care lucreaza pe un post de programator ar trebui sa fie inclusa in aceasta categorie.
  In fond, care e diferenta intre un programator care nu a terminat o facultate dintre cele enumerate in lege, si unul care a terminat una din cele enumerate? In multe cazuri, cel care nu a terminat una din acele facultati, probabil este mai bun, in caz contrar nu reusea sa se angajeze.
  Sa luam un exemplu, la 3000 ron, 16% reprezinta aproximativ 480 ron pe care eu ii platesc la fiecare salariu; inmultit cu 12 inseamna aproape 6000 ron/an care eu ii platesc iar alte persoane care lucreaza la biroul de langa mine, facand acelasi lucru nu platesc acesti bani.
  As dori un raspuns la comentariul meu daca se poate.
  Multumesc

  • varujan Says:

   Nu e momentul acum. Cred că e limpede pentru toți de ce. Astăzi, în ședința de la Guvern, am avut iar o discuție destul de tensionată cu o persoană care, chiar dacă se vede mai puțin, are o influență majoră în deciziile cu caracter economic și care și-a arătat un dezacord resemnat (deocamdată) în legătură cu hotărârea luată, invocând rațiuni de natură etică. Asta mai lipsea să mai vorbesc și despre extinderea ei, în condițiile în care în interiorul zonei de decizie nu e încă toată lumea convinsă de justețea ei.
   Când voi găsi momentul potrivit, o voi face, fiți sigur.

 12. Mihai Says:

  Domnule Varujan,

  tare bine ar fi daca v-ati putea implica si ati da o mana de ajutor incompetentilor din guvern sa conceapa un plan de iesire din criza, ca sa fie bine si pt pensionari si pt bugetari.

  Asa cum ati prezentat calcule concrete in leg cu acest impozit, asa se pot face calcule si pt TVA de 25% sau impozit de 4% cum spuneati mai sus. Iar guvernul ar trebui sa ia decizii bazate pe calcule si nu dupa ureche, cum mi se pare ca face acum.

  Din pacate, cred ca guvernul ma merge din greseala in greseala, si vom pleca cu totii din tara nu din cauza impozitului ci din cauza idiotilor astia din guvern (scuzati limbajul).

 13. virgil Says:

  @Remy, nu stiu daca mai citesti: exemplul pe care l-am dat a fost de un om care nu poate contesta nimeni ca “e bun”, si in plus, ca informatie aditionala, iti spun acu’ ca a fost plecat in strainatate (la studii) si s-a intors in Romania. Deci “e bun si poate pleca” – am bifat criteriile tale. In plus, puteam sa ma dau exemplu si pe mine, da’ am zis sa nu o fac direct asa, sa nu sune a “lauda de sine”…. da’ crede-ma ca am avut destule oportunitati de a pleca, si in timpul facultatii, si la terminarea ei, si dupa – am ramas fiindca am vrut sa raman, nu fiindca nu as fi putut sa plec. Repet, 16% impozit nu ar conta prea mult pentru mine in decizia “plec sau nu”…. 40% vs.0, au contat destul de mult totusi, cred eu.

  D-le @varujan, am citit articolul urmator, nu sunt sigur ca sunt 100% de acord cu tot ce ziceti acolo, insa 25%TVA+4%impozit suna excelent ca proportie, daca poate fi convins guvernul (si daca e sustenabil).
  Eu as mai propune ceva la capitolul “desfiintat statul social”… e greu de inghitit, dar….
  Ce ar fi daca renuntam la CNPAS? (si automat, la contributia asociata). Toata lumea zice “am dat bani, sa primim inapoi acum, e dreptul nostru!”. Ce propun eu e sa se dea intapoi tuturor ce au contribuit (X) minus ce au primit (Y) ajustat cu inflatia (i.e. un soi de “X-Y”,dar ponderat – aplicata un soi de “dobanda anuala” la soldul pe care l-ar fi acumulat). Practic, ar rezulta o suma uriasa de platit acum, dar cred ca FMI/UE ar fi dispusi sa dea banul (imprumut) daca ar sti ca “e sustenabil” – i.e. am lichidat o sursa majora de cheltuieli la buget.
  Desigur, ar fi problema multor oameni care ar ramane fara nici o sursa de venit mai devreme sau mai tarziu (caci multi nu-si vor face “asigurari private” cu banii primiti, ci ii vor cheltui repede pe produse de consum). As fi perfect de acord sa se ia in continuare o “taxa de solidaritate”, din care sa se asigure un soi de “pensie minima garantata” dar doar pentru cei care dovedesc ca nu au alte surse de venit, nu sunt capabili sa munceasca, etc. Ideea e ca aceasta fiind un ajutor social, s-ar putea da bani … fix atatia cat sunt, adica nu mai poate nimeni sa iasa in strada “sa-si ceara dreptul”, caci a primit “dreptul”.
  Masura asta ar merge compensata cu altele – de exemplu poate fi data o lege care sa zica “daca angajatul pune deoparte o suma de X bani din salariu intr-un fond de economisire pt. pensie, angajatorul trebuie sa contribuie si el cu X la fondul respectiv, in limita a max 10%”. Practic asa s-ar constitui un “CAS alternativ” dar pe baze mult mai sustenabile, si ar lasa la dispozitia oamenilor decizia de a incasa bani acu’ sau a economisi pt. pensi (sau a-i investi in altceva, mai profitabil?).

  Stiu ca e o masura radicala…. dar merita considerata, cred eu. Evident, inainte de a anunta impozit de 4%, ca dupa ce facem asta nu ne mai dau UE/FMI nici un ban 🙂

  • varujan Says:

   @virgil
   1. 25-4 este sustenabilă. Mai mult, ea duce la apariția unui excedent la vreun an de la aplicare, excedent care poate fi utilizat la diminuarea treptata a TVA-ului la 19%.
   2. Chestia cu CNAS nu prea ţine. Au datorii de peste un an şi jumătate la farmacii care au ajuns în felul ăsta la producători. Ce naiba să iei de-acolo? Că nu mai e nimic de luat.
   3. Imperiul Roman a căzut din cauza inflației. Cel care și-a dat seama din timp de asta a fost Domițian. A avut si soluția parțială la problemă și ăsta este motivul campaniei în Orient pentru cucerirea minelor de aur, ca și campania din Dacia, făcută în același scop. Și Traian a avut același lucru în cap când a trimis legiunile romane unde a-nțărcat dracu’ copiii. Din păcate, nodul în care au folosit aurul pentru a stăvili inflația a fost greșit. În timp, din cauza accentuării inflației, meșteșugarii au sărăcit și au preferat să cumpere mici ferme care să le asigure subzistența, părăsind business-ul din oraș. Baza de impozitare s-a diminuat și, pe fondul creșterii inflației, nu au mai fost bani de plătit armata imperială, care era de mercenari. Nu tehnologia a fost cauza, ci banii. Imperiul a căzut în fața unor hoarde absolut ridicole pentru armata imperială din vremurile de glorie. Cam asta a fost cu căderea Imperiului Roman. Habar n-am ce scrie acum prin manualele de liceu.
   4. Nu există nici un risc de război. Războiul costă și acum nu sunt bani. În plus, nu văd ce mare afacere ar fi un război acum. Războaiele economice fac mai mulți bani decât prăduirea unui teritoriu.
   Credeți-ma îmsă că nimeni nu va mai ajuta pe nimeni. SUA a intrat în autoprotecție Pe 21 mai 2010, Senatul american a votat în unanimitate chestia asta:
   “The US Senate has voted 94:0 to block use of taxpayers’ money for IMF rescues that make no economic sense or bail-outs for countries like Greece that far are beyond the point of no return.”
   Germania, după ce a mai aruncat niște bani la gunoi, intră și ea în autoprotecție. Mie mi se pare că ambele state au un comportament absolut rațional și responsabil. Iar restul lumii euroatlantice se va prăbuși fix cum scrie în textul ăla în engleză de deasupra.
   În cel mult un an vor intra în colaps Spania, Portugalia, Italia și Irlanda, iar în cel mult doi ani, Franța și Marea Britanie. Dacă nu se întâmplă vreo minune. Eu nu cred în minuni.
   Și asta e tot. Nu e o mare nenorocire. Poate însă deveni nenorocirea noastră. Și atunci, brusc, e mare de tot.

 14. virgil Says:

  ca si observatie – da, renuntarea la CNPAS poate ca i-ar afecta si pe parintii mei (desi nu as fi tocma’ sigur). Da’ prefer daca e sa ii ajut eu direct daca e nevoie decat sa dau banii intr-un fond din care se duc spre cinestiece gauri negre/”smecheri” care si-au legiferat pensii mari intr-un fel sau altul.

  Ca si observatie: modelul “vechi” era sa te bazezi pe copii la batranete. Nu stiu de ce e asa de “gresit” sa facem asta in continuare…. la urma urmelor, oricum copii (generatia lor) ne asigura noua un trai decent – banii sunt “o iluzie”, daca prin absurd toti oamenii ar inceta sa munceasca acum, si Bill Gates ar muri foarte repede indiferent cati bani “a economisit” pana acum. In sensul asta, mi se pare mai cinstit ca pensia sa si-o economiseasca fiecare in masura posibilitatilor, iar “societatea” sa-i ofere doar un venit minim care sa-i permita sa traiasca decent (indiferent cat/la ce a lucrat)…. in masura in care societatea isi va permite. Daca nu, nu. Ca sistemul “piramidal” de azi e o iluzie, si legiferarea valorii pensiei e o tampenie.

 15. Dan Says:

  Dle Varujan,

  Calculul descris intr-unul din post-urile precedente se poate aplica in orice domeniu de activitate, nu-i asa? Atunci de ce sa nu scutim de la impozit toti salariatii si nu numai pe cei din IT?

  Cu respect,
  Dan

  • varujan Says:

   @Dan
   Dintr-un motiv simplu şi cinic în acelaşi timp:
   Măsura are sens doar pentru meseriile cu valoare adăugată foarte mare şi cerere mare pe piaţa internaţională a muncii. Pentru forţa de muncă neaducătoare de bani mulţi buget şi/sau care nu are unde pleca, este ineficientă aplicarea ei. Adică duce la pierdere şi nu la câştig de bani la buget. Dacă însă mai ştiţi domenii cu caracteristicile enumerate mai sus, chiar mă interesează şi, după o amaliză care să confirme că merită să luăm o măsură similară şi acolo, chiar mă bat pentru ea.

 16. Bogdan Radu Bocsan Says:

  Stimate Domnule Deputat…

  Intai de toate v-am cunoscut prin intermediul tatalui meu care fiind om de telecom va cunostea si mi-a povestit de activitatea Dvs. Dupa care v-am cunoscut personal lucrand timp de peste 8 ani in regimul de Reglementari in IT&C (mai mult T / telecom) si v-am vazut mereu nu numai un prieten al tehnologiei, industriei, etc… Dar mai mult decat atat v-am cunoscut ca o persoana care stie sa si gandeasca. Vorba unui precomentator aici: sa va clonati sa va duceti la cateva ministere.

  Lumea telecomului si IT-ului in Romania contemporana este o jungla si este impresurata de oameni care nu numai ca nu stiu meserie, dar se si baga ca musca in lapte. Dumneavoastra sunteti contrariul. Sunteti antiteza unui sistem bolnav si pentru acest motiv de cativa ani incoace va tot votez (desi stiu ca aveti oarecum locul asigurat). Din pacate la ultimele alegeri nu am avut aceasta posibilitate pentru ca se voteaza pe colegii.

  Va felicit si sper ca toata munca Dvs sa nu fie in zadar.

  Cu stima

  • varujan Says:

   @Toti cei care intreaba despre impozitarea programatorilor

   Dragii mei,
   Ce credeti ca ar mai trebui sa fac pentru a intelege ca programatorii nu vor fi impozitati? Sigur, am putea lasa timpul sa va dovedeasca faptul ca e asa cum spun. Dar in tot timpul asta va consumati inutil. Nu e vina mea ca apar stiri scrise dupa documente vechi. Am pus pe site-ul ANIS si ARIES Timisoara documentele asa cum au fost deja semnate. Inainte de a aparea oriunde in alt loc. I-am innebunit pe toti, inutil, cerandu-le sa dea comunicate peste comunicate. Le-au dat cu promptitudine de fiecare data. Am facut valuri inutile, poate chiar paguboase pe termen lung, in intreaga societate. Toata agitatia asta a creeat o serioasa ingrijorare si in randul companiilor si in cel al programatorilor. Pana acum masura a mai fost in pericol de cinci ori. Nu a stiut nimeni, totul s-a rezolvat repede si a fost foarte bine asa. De ce nu se putea asa si acum? Masura nu mai e in pericol de aproape trei saptamani. Este peste puterile unui om sa previna aparitia unor stiri neverificate sau vechi.

   Aveti incredere si va rog mult sa incheiem odata discutiile pe subiectul asta.

 17. virgil Says:

  ANEXA Nr. 2

  LISTA
  cuprinzând specializările

  1. Automatică şi informatică industrială
  2. Calculatoare, Inginerie electrică şi calculatoare
  3. Electronică, Electronică aplicată, Electronică şi telecomunicaţii, Comunicaţii
  4. Matematică, Matematică informatică
  5. Informatică, Informatică economică, Informatică aplicată
  6. Cibernetică şi informatică economică, Cibernetică şi previziune economică, Contabilitate şi informatică de gestiune.

  La Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica din cadrul ASE specializarile sunt urmatoarele :

  a) Cibernetica Economica
  b) Statistica si Previziune Economica
  c) Informatica Economica

  De ce specializarea “Statistica si Previziune Economica” nu apare in Anexa ?

 18. Pongo Says:

  “Dacă însă mai ştiţi domenii cu caracteristicile enumerate mai sus, chiar mă interesează şi, după o amaliză care să confirme că merită să luăm o măsură similară şi acolo, chiar mă bat pentru ea.”- industria filmululi este in situatia asta, doar ca pentru ei este cumva “happened”. Tarile din jurul romaniei au legi nou introduse care acorda facilitati fiscale importante celor care aduc productii cinematografice din afara tarii. La noi din aceasta cauza industria o duce rau de tot. Am rugat pe cinava direct interesat sa va contacteze, au din cate stiu date mai exacte. Oricum, in cazul lor este usor de constatat ce cifra de afaceri era acum 1-2 ani si cum stau acum. Dar astea sunt detalii.

  • varujan Says:

   @Pongo
   Dacă mă convingeţi că poate funcţiona o industrie de media în România, mă ocup. Atenţie însă: vorbesc despre o industrie, nu despre o piaţă.

 19. cercel Says:

  E tipic pentru Romania – legi proaste , greu de aplicat si foarte interpretabile – ATIT NE DUCE CAPU’

 20. Pongo Says:

  Vorbesc despre o industrie, piata nu exista 🙂

  Anii trecuti productiile straine de film cu bani straini erau cu zecile. Acum e o seceta crunta. Practic nu mai suntem atractivi. Vecinii unguri au introdus o lege care acorda facilitati celor ce produc pe teritoriul ungariei, bulgarii din cate stiu asijderea. Pentru ca overall statul ramane cu niste bani pe care altfel nu i-ar atrage. Degeaba impozitam activitatile astea acum, daca ele nu mai exista fix din cauza impozitelor.
  Din cauza asta spuneam ca in industria asta nenoracirea “happened”, pentru ca deja ei se afla intr-o situatie “post impozitare” ca sa zic asa.

 21. Lecţia scutirii de impozit pentru programatori « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro Says:

  […] patru milioane de angajaţi tot discriminaţi ar rămâne. Să moară sau să scape capra vecinului?“Pentru fiecare leu pe care statul nu îl ia din impozitul pe salariu, statul primeşte 13 lei…. Acesta este argumentul în faţa căruia Guvernul şi sindicatele au fost de acord să păstreze […]

 22. Lecţia scutirii de impozit pentru programatori. Tu de ce nu meriţi? « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET Says:

  […] “Pentru fiecare leu pe care statul nu îl ia din impozitul pe salariu, statul primeşte 13 lei…. Acesta este argumentul în faţa căruia Guvernul şi sindicatele au fost de acord să păstreze scutirea de impozit pentru programatori. […]

 23. dam Says:

  Domnule Pambucian, am descoperit blogul dvs. destul de tarziu si este posibil ca sa nu mai urmariti aceasta sectiune. Ati lansat intrebarea “daca mai exista si alte domenii cu valoare adaugata si cerere la fel de mare ca IT-ul care sa pretinda facilitati fiscale”. Va raspund simplu: medicina.
  1. Valoarea adaugata. La prima vedere o sa pretindeti ca domeniul medical aduce doar costuri si nu plus valoare. Am sa va dau un raspuns cinic: bolile costa. Americanii, natiune pragmatica (pentru care a aveti o admiratie profunda) dedica o mare cantitate de timp calcularii costurilor din spatele fiecarei patologii. Fiecare boala duce la costuri directe (de ingrijire) si la costuri indirecte (imposibilitatea practicarii meseriei, necesitatea ingrijirii permanente). Daca va uitati pe cifre o sa descoperiti niste sume halucinante. Am sa iau un exemplu: AVC-ul (accidentul vascular cerebral), boala foarte frecventa si a treia cauza de mortalitate in lume (dupa infarct si cancer). Va anexez un link
  http://www.theuniversityhospital.com/stroke/stats.htm
  Practic meseria noastra reduce (incearca sa reduca) costurile produse de boli, deci este aducatoare de plus valoare.
  2. Cererea. Aici vorbesc iar strict economic (fara sa ma aberez cu cat invatam noi comparativ cu IT-istii, cu cate sacrificii am facut, bla, bla).
  a) durata de studii: IT – in medie 4-5 ani / medicina – in medie 11 ani (6 ani facultatea, 5 ani rezidentiatul).
  b) Costurile de scolarizare + selectia dura a candidatilor (medicina este una dintre cele mai scumpe facultati)
  c) riscurile de mal-praxis (in Europa si mai ales in State chiar exista asa ceva !!!)
  Din a,b si c –> deficit de medici in Europa + imposibilitatea de acoperire prin “productie proprie” in urmatorii 10 ani –> cerere ridicata de medici
  La astea mai adaug urmatoarele:
  – diplomele romanesti sunt recunoscute in totalitate (inclusiv specialitatea), in majoritatea tarilor europene nu se mai cer examene de echivalare (doar test de limba)
  – esticii in general si romanii in particular sunt preferati magrebienilor, asiaticilor si negrilor din fostele colonii franceze/engleze doarece sunt bine pregatiti, motivati, mai apropati de cultura europeana si mai ales disciplinati.
  – in nici o meserie nu se face o campanie de recrutare mai agresiva ca in medicina (mergeti la orice spital mare si o sa vedeti peretii plini cu afise de genul “firma de recrutare cauta medici specialisti ….”)
  – salariul in UE este cuprins intre 2000 EUR si 10.000 EUR/luna in functie de specialitate si exeprienta, in timp ce in romanica este undeva intre 300 si 600 EUR
  – In primele 3 luni 6000 medici si-au scos de la MS certificatul de conformitate.

  In concluzie as aprecia daca am putea purta un dialog economic pe marginea acestui subiect. Eu cred ca anumite facilitati de natura fiscala/administrativa ar putea comuta o parte din servicile medicale spre sistemul privat si ar putea limita exodul cadrelor medicale spre vest.

 24. Catalina Says:

  @dam
  Buna. De ce nu ai scrie asta si la comentariile de pe ultimul post al D-lui Pambuccian “Sfarsitul utopiei” ? Acela este urmarit zilnic de multa lume. Mie mi se pare excelenta ideea ta.
  Tinem pumnii !

 25. dam Says:

  @Catalina

  Sa iti raspund: pentru ca am gasit intamplator blogul, era o ora tarzie si a doua zi trebuia sa-mi vad si de pacienti, pentru ca am incercat sa imi fac o idee de ansamblu urmarind firul discutiilor si am pierdut din vedere ca subiectul asta nu prea mai era frecventat de lume. Si pentru ca intrebarea era adresata in aceasta sectiune si nu in cea cu utopia.
  Daca ti se pare interesanta ideea mea, poti sa o readuci in vedere intr- sectiune mai de actualitate si daca va interesa pe cineva promit sa dezvolt subiectul 🙂

 26. Catalina Says:

  @dam
  Am descoperit si eu blogul acesta de mai putin de doua saptamani si am inceput sa-l citesc de la inceput (ceea ce recomand tuturor); nu am nici un fel de cunostinte de economie in general, iar de economie politica…ce sa mai zicem (terminand liceul in 90, iti dai seama…). Stiu numai ca ideile valoroase despre relansarea unui domeniu nu pot veni decat dinspre cei care se confrunta zi de zi cu problemele acelui domeniu- in sensul acesta mi se pare deosebit de interesanta ideea ta. Cred ca ne-am saturat cu totii de planuri din ce in ce mai aberante de masuri clocite de niste indivizi care nu au nici habar despre domeniile la care se refera. Si mai stiu ceva: ca migratia din ce in ce mai mare de medici din aceasta tara ne va duce in cele din urma tot la faliment – ne pleaca valorile, creierele din toate domeniile, iar acesta este simptomul ce trebuie tratat, pentru ca in ritmul acesta, in curand nimeni nu-si va mai face bine meseria. In noianul de aberatii economice din jur, blogul domnului Pambuccian mi-a redat speranta ca se poate construi ceva: cu pasi mici, dar cu tenacitate si mai ales cu coerenta. Ma bucur sa vad ca nu doar mie mi-a redat speranta si ca sunt destui care gandesc ca, daca te-ai impotmolit, te dai naibii jos din caruta si impingi, nu stai sa vina cineva sa te scoata. O singura teama am: ca multi nu vor intelege ca in acest moment nu trebuie amestecata politica cu niste masuri economice inteligente (pentru ca acum politica este atat de corupta). Sunt convinsa ca va fi citit comentariul tau, acum ca ai facut si trimiterea.

 27. Radu Says:

  Buna ziua!
  Nu stiu daca mai cititi acest blog, fiindca din cate am vazut nu prea mai este activitate recenta (ultimul post e din 30 mai din cate vad).
  Am postat un comentariu mai demult, in care v-am intrebat daca legea pentru neimpozitarea programatorilor se va extinde si asupra celor care nu au facut facultatile mentionate in respectiva lege (in cazul meu eu am terminat TCM-ul). La vremea respectiva, mi-ati spus ca, la momentul oportun o sa cereti modificarea acestei legi.
  Intrebarea mea este urmatoarea: avand in vedere ca suntem innaintea inceperii anului scolar, credeti ca la un moment dat o sa se modifice legea, sau ar fi mai bine sa ma inscriu si sa urmez una din facultatile enumerate in lege ?
  Eu ma gandesc ca in trei ani o sa pot permina o astfel de facultate; as incerca sa imi aleg cea mai slaba facultate/sectie care o pot gasi fiindca ceea ce ma intereseaza este doar diploma pentru a beneficia de scutirea de impozit. Poate nu suna prea “bine” ceea ce spun, dar implinesc 32 de ani, si nu mai prea imi vine sa ma apuc de invatat din nou. Tocmai ce am terminat si un master in calculatoare, si pot sa spun ca nu mai prea imi doresc sa mai tot fiu student 🙂
  Pana nu demult, toata lumea din IT carora le ceream sfatul, spuneau ca probabil legea se va scoate incepand cu anul urmator. Dar iata ca au trecut 3 ani de cand lucrez ca si programator, si legea e tot acolo iar banii mei se duc tot la impozit. Nici nu vreau sa ma gandesc ce suma am ‘pierdut’ pana acum fata de colegii mei.
  Nici nu as vrea sa ma apuc de facultate, iar peste 2-3 ani sa ma trezesc ca am platit si o gramada de bani pentru studii, dupa care sa se scoata legea sau sa se modifice in sensul ca si cei care nu au terminat la profilele enumerate in lege, dar lucreaza in acelasi domeniu, sa beneficieze de scutire.
  Dupa cum spuneam, fiindca perioada in care ma pot inscrie la o facultate este acum, as aprecia un raspuns cat mai rapid 🙂
  Va multumesc.

 28. x Says:

  Here we go again: http://www.mediafax.ro/economic/guvernul-a-promis-ce-ca-va-elimina-gradual-scutirile-la-impozitul-pe-venit-pentru-programatorii-it-7187554/

  Parca-s idioti cu totii … se schimba orice de la o zi la alta …

 29. Dragos Says:

  Dle. Varujan Pambuccian,

  Inainte de toate doresc sa va multumesc din partea tuturor ing. electronisti, softisti, si telecom pentru eforturide depuse in scpul aprecierii acestei ramuri de activitate.

  Sunt un proaspat absolvent al Politehnicii din Timisoara, specializarea Telecommunication Technologies and Systems, specialiazare cu predare atat in limba romana (traducere mot-a-mot) cat si engleza, in cadrul Facultatii de Electronica si Telecomunicatii din Timisoara. Practic aceasta este “varianata” pe 4 ani “europeni” a vechii specializari intitulate “Telecomunicatii” de 5 ani, cea din urma incadrandu-se in lege in ceea ce priveste mult dezbatuta scutire de la impozit, totusi prima nu, in mare parte pentru ca denumirea “nu pusca exact” daca imi permiteti sa ma exprim asemeni unora …

  Ceea ce voiam sa va intreb este de ce anume se considera ca unic criteriu in acest sens “ceea ce scrie pe diploma la specializare”? (intr-o exprimare mai mai mult sau mai putin colocviala sau… mai bine spus inteligenta). Va scriu, la indemnul mai multor colegi, in speranta de a gasi o solutie, in situatia epuizarii mai mulor variante (petitii cu semnaturi in mare parte) pana la ora actuala. De ce nu se considera un studiu al foii matricole in privinta unei comparatii cu un eventual tabel continad materiile care fac subiectul unei specializari in domaniu. De ce ne legam de un VICIU DE EXPRIMARE?

  Sincer nu mi se poare normal ca, intr-o tara membra UE, daca o firma avand obict de activitate in domeniul telecom sau al electronicii considera ca “ne incadram” , in urma metodologiei de selectie tipice (care dupa parerea mea este destul de riguroasa – ei fiind primii interesati sa recruteze personal apt mai ales in vremurile acesteat binecuvantate), cei de la minister sa refuze sa realizeze o evaluare corespunzatoare – mi-as permite sa zic chiar un pic mai atenta, daca nu cer prea mult – a unor criterii mai mult de nuanta decat de fond.

  Conclud prin a-mi motiva dolenata prin faptul ca atat eu cat si colegii mei suntem tineri… si niste banuti in plus n-ar strica… mai ales ca suntem la inceput de drum, si totodata daca tot reprezinta un mic drept al nostru.

  Va multumesc, si va dorsc numai bine!

  IDF

 30. Stefan Says:

  Domnule Parlamentar,

  Sunteti genul de om pe care-l ascult cu mult interes. Reusiti sa traduceti datele tehnice intr-un limbaj inteligibil pentru profani si sa dati savoare unor notiuni la care am privit totdeauna cu respect, dar fara patima. Practic, sunteti pentru domeniul dumneavoastra ceea ce este Andrei Plesu pentru filozofia moravurilor romanesti. Tocmai de aceea nu pricep un lucru: cum de nu aveti nicio reactie prieteneasca fata de poporul roman pe care il veti sfida maine, impreuna cu tot grupul minoritatilor, la votarea motiunii de cenzura? Probabil ca aveti argumentele dumneavoastra ca sa faceti acest gest greu de calificat. Insa eu va spun ca dumneavoastra si colegii din grupul minoritatilor sunteti acolo pentru a sprijini argumentele NOASTRE. Saracia materiala este a NOASTRA. Rusinea si ocara din partea presedintelui si a primului ministru au cazut pe obrazul NOSTRU si nu pe al dumneavoastra. Morala este vorba in vant, toti mintim, toti uram, toti suferim haotic si fara speranta. Indiferent de argumentele logice si economice, atunci cand increderea in cineva se prabuseste – procesul este ireversibil. Viata unui politician este prea scurta pentru a putea recupera, cinstit, handicapul pe care si l-a creat prin deciziile sale neinspirate. Imi amintesc ca aveti in grup un coleg, militar de cariera, reprezentant parca al minoritatii bulgarilor. Nu ii stiu numele, dar recunosc ca i-am ascultat fascinat discursul cu luni in urma. Imi vine greu sa cred ca si dansul va fi printre cei care vor fi impotriva vointei populare. Si mai este o chestiune. Daca noi, cei multi, gresim, atunci nu este nicio rusine faptul ca si dumneavoastra gresiti fiind alaturi de noi. Inchei cu nadejdea ca nu-mi ve-ti da ocazia sa ma indoiesc de logica si de inima dumneavoastra. (Comentariul de fata vi-l adresez personal, nu doresc sa creez o polemica pe blog).

 31. CL Says:

  Poate si Romania ar trebui sa faca ceva.. cam pierdem teren ceva teren in favoarea bulgarilor si asta o stiu si din proprie experienta

  http://novinite.com/view_news.php?id=122195

 32. Iulian Says:

  Pe masura ce citesc ma gandesc la Procesul si Castelul lui Kafka, atata vorbiti de sistem ca noi oamenii nu mai existam.. ne-a inghitit sistemul cu tot.
  Sa ne intelegem, citesc Heidegger, citesc Noica, citesc chestii de 10 ori mai sofisticate, dar nu inteleg betia asta de cuvinte.. parca e o bolboroceala continua

 33. CL Says:

  Se mai poate face ceva pentru a nu ne pierde competitivitatea? Din proprie experienta stiu ca exista un numar considerabil de specialisti IT care prefera sa lucreze in Bulgaria (trendul a inceput acum vreo 2-3 ani)

  http://www.zf.ro/business-hi-tech/bulgaria-vrea-sa-ia-fata-romaniei-cu-taxe-mici-pentru-companiile-it-9453269

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: