Imprimând a 3-a dimensiune (II)

Ca orice lucru folositor, fabricația aditivă s-a dezvoltat foarte repede. Dacă primele aplicații au fost în zona realizării rapide a prototipurilor, ultimii ani au adus primele produse fabricate în serie. Este drept, vorbim de serii mici, adică de serii de până la 10000 de exemplare tipărite, adică vorbim de zona în care 3D printerele produc mai ieftin decât fabricația tradițională. Acesta este motivul pentru care fabricația aditivă s-a instalat confortabil în industria aeronautică, în industria auto în domeniul bijuteriilor și în cel a accesoriilor personalizate. Cred că voi vorbi despre aplicațiile industriale într-un post ulterior. Oricât de importante sunt ele, sunt convins că vă voi atrage mai mult către acest domeniu vorbind azi despre lucruri mult mai accesibile unui hoobyst. Pentru că în ultimii ani, fabricația aditivă câștigă teren serios în zona casnică și de hobby.

Cu un 3D printer de hobby se pot face multe lucruri interesante. De la jucării, la orice mică sau mare invenție care poate fi folositoare sau nu. Site-urile care comercializează 3D printere, comercializează și blueprint-uri. Aici însă este bine să fiți atenți. Multe dintre blueprint-urile comercializate nu pot fi tipărite cu imprimanta respectivă. De exemplu, o imprimantă cu un singur extruder nu va tipări niciodată un obiect cu părți mobile. În plus, calitatea obiectelor tipărite este direct proporțională cu prețul imprimantei. Iar o imprimantă semi-profesională începe de la 5000$, în timp ce una profesională începe de la 35000$ și poate ajunge la 1000000$. Există și aici alternative. Puteți crea blueprintul pe calculatorul dumneavoastră și imprima obiectul pe o imprimantă de hobby și, dacă rezultatul este cel așteptat și obiectul merită o printare pe o imprimantă profesională, puteți  folosi un serviciu de printare profesional. Un exemplu de pionieri în acest business (pe care îl vom vedea înflorind în mall-uri în câțiva ani) este prezentat de The Economist și este al lui Shapeways:

Și nu este singura soluție pentru printări 3D profesionale. Am făcut un mic tabel cu câțiva furnizori de servicii de printare 3D și, fără a avea pretenția că este exhaustiv, iată-l:

Serviciul Site Material
 3d printing services www.3dcreationlab.co.uk Plastic
3dproparts www.3dproparts.com Plastic, metal
Digital Forming www.digitalforming.com Plastic, metal
 ExOne_logo www.exone.com Nisip, metal, sticlă
 i.materialise i.materialise.com Plastic, rășini, oțel, bronz, argint, aur, titan, ceramică
 Inition www.inition.co.uk Plastic
 fluid-forms www.fluid-forms.com Plastic, argint, aur, ceramică
 freedomofcreation www.freedomofcreation.com Plastic
 Impression-3D www.impression-3d.com Plastic, metal
 ponoko www.ponoko.com Plastic
 moddler www.moddler.com Plastic
 OffloadLogo www.offloadstudios.com Plastic
 partsnap-logo1-300x72 www.partsnap.com Plastic, metal
 protocube www.protocube.com Plastic
 quickforge_logo www.quickforge.co.uk Plastic, metal
 redeye eu.redeyeondemand.com Plastic
 Sculpteo www.sculpteo.com Plastic, rășini, argint, ceramică
 shapeways www.shapeways.com Plastic, oțel, argint, ceramică
 sherpa www.sherpa-design.com Plastic
 Spot Design www.spotdesign.ro Plastic
 Stephanie Wood design www.stephaniewooddesign.co.uk Plastic, metal
 within lab www.within-lab.com Plastic, metal
 zoomrp www.zoomrp.com Plastic

În lumea imprimantelor 3D, s-a petrecut, în ultimii ani un fenomen similar cu cel de la sfârșitul anilor 70 din lumea calculatoarelor. Adică au apărut imprimante 3D de uz personal și kit-uri do it yourself. Este suficient să dați o căutare pe Google pentru a vedea numărul foarte mare de proiecte, kit-uri sau imprimante produse de companii consacrate în domeniu și destinate publicului larg. În lumea kit-urilor, dispozitivele apar și dispar, la fel cum apar și dispar speranțele celor care le realizează. Totuși, prețul mic, de obicei sub 500$, și materialele ieftine folosite, le pot recomanda pentru cei care vor să își facă un hobby din aceasta. Iată un exemplu de kit, deloc rău gândit aflat într-o asemenea situație și 3D printerul care poate fi construit acasă cu piesele din el:Tehnologia accesibilă din ce în ce mai mult oamenilor interesați de imprimarea 3D ca hobby este dea de imprimare prin extruziune (vezi postul anterior). Pe tehnologia asta se fundamentează o serie mare de dispozitive, de la kit-uri do it yourself la dispozitive gata asamblate, cu prețuri între 500 și 2000 de dolari. Pentru aceste printere, care crează obiecte numai din plastic, un kilogram de consumabil costă până în 50 de dolari. Ce putem face cu ele? Cam tot ce ne dă prin cap și se poate materializa într-un obiect de plastic. Cu o singură condiție: să fim în stare să modelăm 3D folosind un program de calculator obiectul respectiv. Democratizarea s-a petrecut și aici. Există o gamă mare de programe gratuite pentru amatori și cred că este suficient să meționez aici binecunoscutul Google Sketchup, Autodesk 123d de la creatorii celebrului Autocad sau Blender, un program open source excepțional, pentru cei care vor un soft ceva mai avansat de modelare 3D. Odată modelarea obiectului realizată, iar în cazul obiectelor mai complexe realizată și simularea funcționalităților (pentru simulare sunt însă necesare programe CAD ceva mai avansate) obiectul poate fi imprimat, exact cum este imprimată o coală de hârtie, cu condiția ca la capătul cablului care pleacă din calculator să se găsească o imprimantă 3D.

În lumea kiturilor pentru imprimante 3D, lucrurile sunt încă destul de instabile. Producătorii apar și dispar, foarte putini dintre ei reușind să reziste competiției marilor producători. Aceștia, au sesizat apariția unei piețe de uz casnic și hobby și au început să producă, alături de dispozitive industriale și imprimante pentru acestă piața. Totuși, lumea producătorilor de imprimante 3D în serii mici nu se lasă nici ea bătută. Un exemplu îl reprezintă kitul de mai jos, prezentat de către producătorul său ca fiind  primul kit pentru o imprimantă 3D portabilă.

portabee_a-320x320

Producătorul este Portabee, o companie mică din Singapore care propune o imprimantă 3D cu un extruder la un preț sub 500$. La celălalt pol se găsesc kiturile produse de marii producători cum ar fi RapMan a lui 3D Systems.

bits_from_bytes_rapman_32_350

Aici avem de a face cu un kit upgradabil care pleacă de la varianta cu un extruder și ajunge la varianta cu trei extrudere. Ceea ce înseamnă că poate imprima obiecte de plastic cu părți mobile (de la două extrudere în sus) sau obiecte cu două sau trei culori. Sigur, prețul nu mai este la fel de atractiv, el variind între 1000 și 1800 de dolari.

Lumea imprimantelor 3D de uz casnic sau hobby asamblate este și ea foarte diversificată. Probabil că imprimanta cea mai ușor de utilizat este Cube 3D tot de la 3D Systems, o imprimantă cu un extruder la 1400$.

Cube 3D

sau mult mai cunoscutul Replicator de la Makerbot

Replicator

Sigur, tot ce am prezentat aici este o foarte succintă privire în jungla dispozitivelor de uz casnic sau hobby. Urmărind linkurile pe care le-am dat, puteți vedea ce se poate imprima cu o asemenea imprimantă sau ce se poate proiecta și trimite spre imprimare unui furnizor de servicii de acest gen. Acest post nu are nicidecum pretenția unui studiu sau a unei prezentări exhaustive. Este, mai degrabă un îndemn să căutați în Google sau ce motor de căutare preferați, în ce limbă preferați, informații despre felul în care vă puteți folosi creativitatea pentru a produce acasă obiecte frumoase sau utile. Sau și una și alta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: