Imprimând a 3-a dimensiune (IV)

Despre aplicațiile fabricației aditive în construcții s-a vorbit destul de puțin. Domeniul este relativ nou și încă nu s-a realizat prima construcție care să aducă acest fel de a fabrica în atenția unui număr mai mare de oameni. M-am hotărât să scriu despre cum se pot construi case cu 3D printere după ce am citit mai mult despre materialele noi de construcții care pot fi folosite pentru așa ceva și după ce am am citit interviul dat de arhitectul olandez Janjaap Ruijssenaars, cel care și-a propus să construiască o casă care se sprijină pe o bandă Möbius. Adică o casă care poate fi parcursă la infinit fără să fie nevoie să te întorci din drum. Cred că nu este o întâmplare faptul că Escher era și el olandez.

Idea utilizării fabricației aditive în construcții este a profesorului Behrokh Khoshnevis de la University of Southern California. Ea se bazează, ca tot ce înseamnă fabricație aditivă pe construirea strat cu strat a unui obiect. Spre deosebire de 3D printere (care seamănă mai degrabă cu imprimantele laser sau cele cu jet de cerneală), dispozitivul imaginat de Khoshnevis seamănă mai degrabă cu un plotter, adică lucrează vectorial. În filmul de mai jos, puteți vedea cum funcționează un asemenea plotter 3D pentru construcții, utilizând ca materie primă beton.

Materialul pe care Ruijssenaars intenționează să îl utilizeze este invenția lui Enrico Dini, ca și D-Shape, dispozitivul cu ajutorul căruia Ruijssenaars va tipări casa sa în formă de bandă Möbius. D-Shape folosește pentru tipărire nisip. Sigur, nu nisip pur și simplu ci un material bazat pe nisip. Îl puteți vedea aici la lucru, pe vremea în care era doar un prototip. Spre deosebire de plotterul lui Khoshnevis, printerul lui Dini este foarte asemănător cu imprimantele 3D cu extruziune utilizate în 3D home și hobby printing.

Materialul este mai rezistent ca betonul armat, poate fi modelat oricum și poate tipări totul foarte repede și cu costuri mai mici. Și, mai ales, realizând lucruri pe care nimeni nu îndrăznea să și le imagineze până acum. Pentru arhitecți, limita lucrurilor ce pot fi construite s-a dus departe de tot, acolo unde încă gravitația mai poate pune opreliști. Pentru matematicieni, fizicieni, chimiști și ingineri s-a deschis o nouă direcție de studiu, cea a materialelor noi de construcții și a structurilor complexe.

Arhitecții și artiștii au luat foarte în serios această metodă de a construi. La MIT, arta și cercetarea tehnologică fac ca lucruri nemaivăzute să înceapă să intre în cotidian. Sunt lucruri despre care vorbește, fondatoarea grupului MATERIALECOLOGY în cadrul MIT Media Lab, Neri Oxman. Există câteva interviuri și filme în Internet cu această artistă pe care o consider o mare vizionară. Merită să le citiți și să le vedeți pe toate. Iat-o aici vorbind despre tipărirea obiectelor arhitectonice:

2 Responses to “Imprimând a 3-a dimensiune (IV)”

  1. Radu MIHAI Says:

    Buna ziua,
    Ma numesc Radu MIHAI si sunt editorul publicatiei Universign, revista specializata in productia publicitara. Având in vedere faptul ca omeniul imprimarii aditive nu este strain de companiile care activeaza in domeniul căruia ne adresăm, îmi doresc să putem realiza un interviu în care să detaliem mai multe aspecte despre imprimarea aditivă și despre proiectele pe care le aveți în agendă legate de această specializare.

    Multumesc si astept o adresa de mail pe care sa putem comunica.

    Radu MIHAI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: