Home III. Era Digitală 1. Pur și simplu despre lumea de azi

1. Pur și simplu despre lumea de azi

Un bun prieten m-a întrebat azi de ce am făcut un blog despre ceea ce a numit el “viitor”,
 
Mai întâi pentru că nu este despre viitor ci, oarecum, despre trecut. Este despre un trecut pe care dacă vom continua să-l ignorăm ne vom trezi într-o lume din care singurul lucru pe care îl vom înțelege va fi consumul. Consumul este un lucru foarte bun și întreaga economie a fost construită de oameni nu pentru indicatori ci pentru consum. Dar consumul este doar o parte, partea finală, a ei. Și eu mă încăpățănez să cred că putem mai mult. Mai întâi descoperind ce ni se potrivește din ceea ce fac deja alții, pe urmă imitând și devenind mai apoi creatori. Pentru că doar imitând sau lucrând pentru ce fac deja alții e greu de crezut că vom putea progresa.
 
În al doilea rând pentru că A Treia Revoluție Agrară vine cu o serie de lucruri care vor restructura societatea umană. Indiferent de ce vedem în jurul nostru sau de conservatorismul natural pe care îl manifestăm. Prima Revoluție Agrară a venit cu trei lucruri:
  • a dat valoare pământului
  • a inventat munca și a transformat-o într-o precondiție a traiului
  • a generat structuri sociale piramidale care au apărat și acaparat pământ, au generat abstracții de încredere și au adus un set convenabil de reguli în societate
Aceasta este paradigma lumii de azi. La suprafața ei. Pentru că lucrurile au început să se schimbe în zonele sale mai puțin vizibile. Așa au loc toate revoluțiile adevărate, adică cele care fac întoarcerea la ce a fost inaintea lor aproape imposibilă. Ele nu sunt niciodată politice și, de cele mai multe ori țin de tehnologie sau cultură.

A Treia Revoluție Agrară, împreună cu A Treia Revoluție Industrială schimbă acum paradigma. Un lucru aparent mic, așa cum este delocalizarea producției agricole și independența ei de factorii climatici stă la baza acestei schimbări. Pentru că duce producerea hranei la nivelul comunităților umane și le slăbește dependența de marile entități care hrănesc lumea azi. Nu va fi o schimbare peste noapte. Spre deosebire de revoluțile politice, revoluțiile astea ireversibile au loc în timp. Dar semnele acestei schimbări se văd deja, în special în zonele care sunt decisive pentru mersul înainte al speciei noastre. Ele vin deopotrivă din partea comunităților academice și din partea oamenilor obișnuiți care au deschis ochii la timp și au luat inițiativa schimbării. Nu de dragul schimbării ci pentru un trai mai bun și extrem de propriu lui Homo Sapiens.

Delocalizarea producției de hrană înseamnă pentru mine o și reconstrucție a comunităților umane și a relațiilor dintre oameni, cu rezultate surprinzător de asemănătoare cu formele societăților tradiționale. Și iată un mic exemplu aici:

Se vorbește acolo încă despre agricultură convențională, dar dar și despre o comunitate admirabilă de oameni la fel de obișnuiți ca peste tot în lume. În curând aceste comunități vor începe să preia (în unele locuri deja au început) tehnologii ca acestea:

și în acel moment lumea va face un pas extraordinar înainte.

Ne-am obișnuit să credem că munca este esențială pentru a ne asigura traiul. Mă refer la munca aceea care nu este făcută din vreo pasiune pentru ceva, munca aceea de rutină care chiar asta face de vreme ce oamenii care o profesează numesc locul în care se duc și fac ce li se spune “scârbici”. Și lucrul ăsta e pe cale să se încheie, nu datorită agriculturii verticale ci a două alte componente ale Erei Digitale, adică a erei post-IT în care suntem acum.

Roboții industriali și inteligența artificială, pentru că despre ele este vorba, ocupă încet-încet tot ceea ce ține de procese repetitive sau procese bazate pe reguli. Un prim exemplu pe care îl dau și pentru că este un mare succes, vine din anul 2014, când compania chineză de electrocasnice Midea, a decis transformarea unei fabrici de instalații de aer condiționat într-o fabrică robotică. Le puteți vedea azi la majoritatea celor care comercializează electrocasnice. Fabrica arată așa și în ea 800 de roboți au înlocuit 24.000 de oameni:

Ikea împachetează kiturile pe care le găsiți în magazinele lor așa, cu un om pe schimb:

iar în depozitele lui Amazon și Ali Baba muncitorii au fost înlocuiți de roboți.

Asta înseamnă că în fabricație și logistică roboții vor înlocui complet oamenii în cel mult 15 ani.

În servicii roboții și inteligența artificială au început deja să înlocuiască oamenii. În call centere este aproape un standard:

Majoritatea lanțurilor de fast food au deja linii robotice sau sunt pe cale să achiziționeze. A început acum cațiva ani cu CaliBurger și continuă să își facă loc în lumea reală.

Restaurantele robotizate de felul lui Spicy din Boston sau roboții bucătari de felul celui de la Moley își încep și ei drumul în realitatea de zi cu zi. Industria HORECA robotizată și serviciile de tip taxi fără șofer vor deveni majoritare în circa 10 ani.

Despre ce se va întâmpla în meseriile cu diplomă universitară voi vorbi într-o postare separată. Dar și acolo, rândurile se vor subția serios în următorii 15 ani. La fel ca în cazul funcționarilor indiferent de mediul privat sau public în care lucrează.

Sigur, toate acestea fac ca produsele și serviciile să fie mai ieftine, mai bune și mai accesibile. Asta ne-am dorit și ne dorim în calitate de consumatori de când e lumea. Va trebui însă să redefinim modelul social și să scoatem munca din condiționarea traiului uman. Parafrazând titlul unei convorbiri pe carea avut-o Yuval Harari cu  Daniel Kahneman, aș spune că în viitorul nu foarte îndepărtat munca și moartea sunt opționale. Dar asta necesită un nou model de societate. Și dacă nu îl pregătim din timp viitorul ne va ajunge din urmă și va brăzda adânc chipul unei societăți incapabile să se reinventeze.

Lumea nu prea ia în serios lucrurile astea. Majoritatea oamenilor pentru că nu știu de ele (și pentru ei am postat videourile, pentru că imaginea este extrem de puternică), cei care știu pentru că le privesc încă oarem neîncrezători (în ideea că nu mi se va întâmpla tocmai mie asta) și foarte puțini care se gândesc la soluții. La noi ele sunt privite ca un soi de SF care nu va veni niciodată. Mi s-a spus chiar că e o prostie să vorbesc despre ele într-o țară în care e criză de forță de muncă. Dacă ne uităm puțin la structura forței de muncă vedem însă mari asemănări cu India și China de dinaintea schimbării de macaz pe care au fost nevoite să o facă. Grosul forței de muncă din România este forță de muncă de lohn. Comenzile vin de afară și nu au decât o mică legătură cu piața internă care, paradoxal, se alimentează din importuri. Noi vindem de fapt timp de muncă. Dacă este să subliniem un risc major al economiei românești, acesta este. Și e un risc major pentru toată societatea.

În Statele Unite, Israel, și China shimbarile se fac organic, pentru că ele sunt promotoarele majorității tehnologiilor din era în care am intrat și pentru că sunt, la rândul lor, aduse în lumea reală și promovate de oameni. Statele Unite a început și o schimbare profundă la nivelul comunităților locale arătând că tradiția comunitară anglo-saxonă se validează dincolo de orice stadiu tehnologic al lumii. India încearcă să țină pasul și a început cu dreptul cu programul său de tranziție de la IT la AI, sparând să poate salva o treime din forșa de muncă pe care o are azi în IT. Încearcă să țină pasul cu China în domeniul fabricației robotice și este foarte deschisă la tot ce vine nou spre ea din est sau vest. Europa își continuă, cu câteva excepții notabile (Marea Britanie, Olanda. Suedia, Norvegia și Germania) cufundarea în autism. Iar la noi nici măcar nu se știe mare lucru despre schimbările majore care au început.

Cum naiba credem că vom arăta când se va sfârși lohn-ul? Pentru că el se va sârși, predictibil atunci când marii angajatori care apelează la forța de muncă în criză vor trece de la producția și serviciile cu oameni la cele cu roboți industriale și inteligență artificială. De ce așteptăm cu toții minuni de la abstracții? În Statele Unite toate procesele astea de adaptare și schimbare au început de la oameni și comunități. Care apoi au beneficiat de  sprijinul comunității academice (strălucită și imposibil de comparat cu ceva similar din lumea larga) și de cel al unor investitori extrem de inteligenți și mobili. China ține pasul oarecum la fel, sprijinindu-se pe o piața internă uriașă și pe o generație de investitori și cercetători remarcabilă. Israelul s-a specializat pe furnizarea de tehnologii pentru piața globală și se dezvoltă cu o rapiditate greu de imaginat. Europa se cufundă în discuții interminabile și sterile, iar noi nici măcar nu am aflat că lucrurile astea există așa că nu avem despre ce să discutăm.

Am scris postarea asta cu gândul la oamenii obișnuiți. Cei care prin lucruri aparent mici pot produce o schimbare reală. Tot blog-ul este și va fi despre asta. Și dacă măcar o comunitate cât de mică va începe ceva, dacă măcar o școală sau un grup cât de mic de oameni va încerca ceva, așa cum fac oamenii ăștia din Kenya

înseamnă că nu mi-am răcit gura de pomană.

Leave a Reply

Cele mai citite

1. Pur și simplu despre lumea de azi

Un bun prieten m-a întrebat azi de ce am făcut un blog despre ceea ce a numit el "viitor",   Mai întâi pentru că nu...

2.1 Tehnologii utilizate în agricultura verticală

Având câteva decenii în spate, agricultura verticală s-a dezvoltat în jurul a două clase tehnologice majore. Ambele presupun creșterea plantelor fără sol și diferă...

2.1 – Despre aminoacizi și proteine

Un aminoacid este o moleculă compusă dintr-un atom de carbon legat de o amină (NH2), un radical (R) și un carboxil...

Ultimile postări

1.1 Brâncuși și oul dogmatic

Nu știu dacă Brâncuși l-a întâlnit vreodată pe Einstein. Cred că nici cărțile lui nu le-a citit. Este remarcabilă însă aceeași înțelegere a lumii...

2.1 Tehnologii utilizate în agricultura verticală

Având câteva decenii în spate, agricultura verticală s-a dezvoltat în jurul a două clase tehnologice majore. Ambele presupun creșterea plantelor fără sol și diferă...

5.1 Permacultura și Marele Platou de Loess al Chinei

Marelui Platou de Loess al Chinei reprezintă locul în care a apărut prima civilizație agricolă din Asia. Se întâmpla acum 11.500 de ani. De...

0. Ken Robinson sau de unde ar trebui să regândim sistemul

Ken Robinson este cel care mi-a cristalizat gândurile despre educație. De aceea, nu pot deschide secțiunea acesta a blog-ului fără ideile lui sintetizate atât...

1. Pur și simplu despre lumea de azi

Un bun prieten m-a întrebat azi de ce am făcut un blog despre ceea ce a numit el "viitor",   Mai întâi pentru că nu...
%d bloggers like this: